23 Eylül 2024 Pazartesi

Kamu emekçileri 35. maddenin iptal edilmesini istedi

KESK Amed ve Mersin şubeleri, KHK'lerle on binlerce kamu emekçisinin ihraç edildiğini vurgulayarak, ihraçların devamını sağlayan 35. maddenin iptal edilmesi için iktidara çağrı yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed ve Mersin Şubeler Platformu, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) eklenen ve olağanüstü halin kaldırılmasından sonra da kamu emekçilerinin ihraçlarına zemin hazırlayan 35'inci maddenin iptal edilmesini istedi.

DİYARBAKIR
KESK Amed Şubeler Platformu'nun Yenişehir ilçesindeki Hazal Park'ta yaptığı eylemde "KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, 15 Temmuz gerekçesiyle ihraç edilen onbinlerce kamu emekçisinin işlerine iade edilmesini istedi. "Hukuksuzluklar karşısında mahkûm olacağını anlayan iktidar, 5'inci yılını dolduran OHAL Komisyonu'nu kurdu. Bu oyalama komisyonu hukuksuz bir şekilde Anayasa ve yasalara aykırı olarak işlemlerine hala devam etmektedir" diyen Sezer, iktidarın devlet anlayışının tekçi ve kriz üreten bir anlayış olduğunu kaydetti.

Eylem, "Biji berxwedana kedkara", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla son buldu.

MERSİN
KESK Mersin Şubeler Platformu'nun 68'ler ormanında düzenlediği basın açıklamasında "Reddinizi reddediyoruz, KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartı açıldı. Eylemde konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Zeki Sinan Doğan, "Bir kez daha haykırıyoruz ki, geciken adalet, adalet değildir. 100'den fazla insanımız ihraç sonrası yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle içine girdikleri çıkmazdan kurtulamayarak intihar etmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Kamu emekçilerinin reddedilen işe geri iade başvurularından 344'ünün Barış Akademisyenlerine ait olduğunu aktaran Doğan, "İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır" dedi.

Eylem boyunca "İşimizi geri alacağız", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.