23 Eylül 2024 Pazartesi

Kalp pili kullanan Sünkür'ün nakil isteği reddedildi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 237. haftasında 26 yıldır hapishanede olan Refik Şünkür'ün kolunu kullanamadığını ve kalp hastası olmasına rağmen tedavi için başka hapishaneye nakledilme isteğinin reddedildiğini aktardı.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 237. haftasında hapishanelerdeki hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde eylem yaptı.
 
Eylemde konuşan İHD Üyesi Sevil Turgut, Bolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Refik Sünkür'ün durumuna dikkat çekti. 44 yaşında olan Refik Sünkür'ün 26 yıldır hapishanede olduğunu ve bel, boyun fıtığı hastalıkları, Troid, mide ülseri, reflü rahatsızlığı mevcut olup ve mide alt kapakçığının işlevini yitirmiş olduğunu belirten Turgut, "Şünkür'ün sol kol dirseğinde yaralanmaya bağlı olarak 15 santimetrelik bir kemik kaybı mevcut. Kolu ile ilgili olarak yapmış olduğu girişimlere rağmen bir tedavi yapılmamış ve yapılmıyor. Kolunu kullanamadığından ihtiyaçlarını yeterince karşılayamıyor. Kalbindeki ritim bozukluğundan kalp pili taşıyor olmasından dolayı 6 ayda bir düzenli olarak kontrole götürülmesi gerekiyor" diye konuştu.
 
'BOLU'DA PİL KONTROLÜ YAPILMIYOR'
 
Bolu'da pil kontrolü yapılamadığı için İstanbul'dan görevlilerin gelmesi gerektiğini belirten Turgut, bu durumun kontrollerin aksamasına sebep olduğunu söyledi. Turgut, "Yaşanan sıkıntılardan kaynaklı Şünkür' ün, tedavi amaçlı İstanbul cezaevlerine naklini istemiştir. Kurul raporu için Köroğlu Devlet Hastanesine gönderilmiş ve kurula çıkarılmıştır. Kardiyoloji doktoru, 'Devlet Hastanesinde pil kontrolü yapılmıyor. Ameliyatı Üniversite Hastanesi yaptığından kararı onlar versin' diyerek Üniversite Hastanesine sevk etmiştir. Oraya götürülmeyi beklerken kurula yine çıkarılmış ve karar verecek durumda olmamalarına rağmen Kurul; 'Pil kontrolü Bolu ilinde yapılabilir' yönünde karar vermiştir. Adalet Bakanlığı da bu rapora dayanarak talebini reddetmiştir" diye belirtti.