23 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınların İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeye niyeti yok

İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde nöbet eylemi yaptı. Bir saat boyunca oturma eylemi gerçekleştiren kadınlar, katledilen iki kadının hikayesini canlandırdı.

İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, nöbet eylemine devam ediyor. İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesinin ardından başlatılan nöbet eyleminde kadınlar akşam saatlerinde bir araya geldi, bir saat süren oturma eylemi gerçekleştirdi.

"Kadın cinayetleri politiktir", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Susma haykır eşcinseller vardır", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Erkek vuruyor, devlet onu koruyor" sloganlarının atıldığı eylemde, erkekler tarafından katledilen Edibe Göçer ve Arzu Odabaş'ın hikayesi canlandırıldı.

Alsancak'ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde buluşan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz" yazılı pankart açtı. Kadınlar eylemde, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygula", "Aile değil kadınız", "Alternatif kabul etmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi'ni savunuyoruz", "Eşitlik haklarımızdan vazgeçmiyoruz", "Kadınları değil cinayetleri engelleri" dövizleri ile gökkuşağı ve transgender bayrakları taşıdı.

Edibe Göçer ve Arzu Odabaş'ın hikayelerinin canlandırıldığı eylemde katledilen kadınların isimleri okundu.

KADINLARA EYLEME KATILIM ÇAĞRISI
Yapılan konuşmalarda, kadınların eylem alanda kurulan polis barikatına tepki gösterildi, "Karşımızda bir polis barikatı var. Kadın katillerinin, tecavüzcülerinin karşısına kurulmayan barikatlar, haklarını ve hayatını savunan kadınların karşısına kuruluyor. Bunu birçok eylemde görüyoruz" denilerek, kadınların eyleme katılarak destek vermesi çağrısı yapıldı. "Kadın dayanışması ile kazanacağız" diye belirtildi.

Kadınlar konuşmalarına şöyle devam etti: "Şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet olayları bu denli artmışken İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılması söz konusu bile olamaz. İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmak demek kadın cinayetlerine ortak olmak demektir. İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmak demek faillerin önünü açmak demektir. Erkek egemen sistemi ve erkekleri kollayan bir uygulamadır ve biz bu uygulamayı kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaktan da mücadelemize sahip çıkmaktan da vazgeçmiyoruz."

'VAZGEÇMEYE NİYETİMİZ YOK'
Bir saat boyunca oturma eylemi yapan kadınlar, "Hayatımızdan, haklarımızdan vazgeçmeye, susmaya, itaat etmeye, eve dönmeye, şiddete razı gelmeye, eşitsiz yaşamaya, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeye niyetimiz yok" diye haykırdı.