16 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlardan Mehmet Ali Budak'a: Derhal istifa et

Mehmet Ali Budak'ın derhal istifa etmesini isteyen kadınlar, "En azından halk derki; partide yapamadı ama belediyeden de istifa etti gitti. Ama bunu yapmadığın sürece ihanetçi, rantçı, talancı, kadın ve halk düşmanı olacaksın. Biz de seni tanımıyoruz. Taşlıçay halkı şahsında bugün burada mahkum ediyoruz. Kim ki bu işbirliğine bu ihanete tenezzül ederse karşılarında kadınları, halkı, mücadelemizi, partimizi bulmaya devam edecektir" dedi.  

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Kadın Meclisi öncülüğünde Ağrı'nın Taşlıçay Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Budak'ın istifasına ilişkin belediye önünde açıklama yapıldı. Kürdistan'ın birçok kentinden kadınların katıldığı açıklamada, "Kadın ve halk düşmanı belediyemizden defol", "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir" pankartları açıldı. İlçe girişinde bir araya gelen kadınlar, buradan belediyeye doğru yürüyüşe geçti.

DUMAN'DAN BUDAK'A: BU HALK SENİ MAHKUM EDECEKTİR
Sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları atan kadınlar adına açıklamayı yapan Avkevir Belediyesi Eşbaşkanı Cemile Duman, kadını yok sayan anlayışı kabul etmeyeceklerini belirtti. Duman, "Dünyanın her yerinde boy vermiş bir kadın hareketiyiz. Bu şahıs, hem kadınların hem gençlerin hem de halkın iradesini gasp etti. Halkın belediyesine bir tüccar gibi yaklaştı. Halkımız ihaneti ve kahramanlığı da çok iyi biliyor. Bu halk seni mahkum edecektir. İlçe halkımızın bizimle yol alacağını çok iyi biliyoruz. Belediyeyi rant yeri olarak gören anlayışa karşı biz büyük emekler vererek,  mücadeleyi yürütüyoruz. Bu kişi, beni tehdit etti. Sen bu halkın karşısında bir onursuz olarak kalacaksın" diye belirtti.

TÜRKOĞLU: BU HALK ALİ BUDAK'IN ONURSUZLUĞUNU GÖRÜYOR
DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu da, Mehmet Ali Budak şahsında var olan zihniyeti mahkum edeceklerini söyledi. Türkoğlu, "Kim olursa olsun eşbaşkanlık sistemimizi tanımıyorlarsa, kayyımcı zihniyetten farkları yoktur. Kayyımcı zihniyet ne istiyorsa bu zat da aynı şeyi istiyor. Bu zat o belediyede o koltukta tek başına oturmak istiyor. Evet, şu anda tek başına oturuyor. Ama arkasında halk, kadınlar ve gençler yok. Şimdi Mehmet Ali Budak tek başına o belediyede oturuyor. O belediye binasında nereye baksa sadece kendisini görüyor, kendi yüzünü görüyor. Ama bu halk, bu belediyeye baktığında Mehmet Ali Budak'ın yüzsüzlüğünü, onursuzluğunu görüyor. Bu halka nasıl ihanet ettiğini görüyor, partisine karşı nasıl ilkesiz davrandığını görüyor. Bu ona yeter de artar. Yeter ki biraz düşünsün, o belediye binasında kendine bakarken birazcık yüzü olsun" ifadelerini kullandı.

'BELEDİYEDEN İSTİFA ETMEK ZORUNDASIN'
Budak'ın ilçeyi "tek adam" rejimiyle yönetmeye çalıştığını söyleyen Türkoğlu, "Ama biz diyoruz ki; tek adam rejiminin hangi unsuru olursa olsun hiçbirini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Taşlıçay Belediyesi halka aittir. O belediye Taşlıçay halkınındır, kadınlarındır, gençlerindir, DEM Parti'nindir. Çünkü biliyoruz ki DEM Parti halktır, halk tam da buradadır. DEM Parti'nin fikriyatı bellidir. Demokrasi esaslı, toplumcudur. Taşlıçay halkı DEM Partiye güvendi inandı ve 'DEM Parti irademdir' dedi. DEM Partinin eşbaşkanlık sistemini savundu ve korudu. Taşlıçay Belediyesi'nin DEM Parti ilkeleriyle yönetilmesine karar verdi" dedi. "Sen Kürtlüğünden vazgeçtiğin, işbirlikçi olduğun, hain olduğun sürece zaten sana kayyum atanmış" diyen Türkoğlu, şöyle devam etti: "Bu zat başta olmak üzere eğer ki belediyelerde erkek egemen düşünceye sahip, kadını yok sayan inkar eden kadın düşmanı hangi zihniyet olursa mücadele etmeye devam edeceğiz. Hiç bir şekilde sistemimizi yok edemezler. Kürt kadın hareketi olarak daha önceki bütün meclisleri eşbaşkanlığa erişene kadar büyük bedel ödedik. Cezaevi gördük ama bedeli ne olursa olsun toplumumuzda demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü hayata geçireceğiz. Bunun siyasetini bulunduğumuz her alanda yapacağız. İşte tam da korku bundandır. Ranta bulaşmak istiyor, kayyım atanmasın istiyor. Zannediyor ki Kürtlüğünden vazgeçerse kayyım atanmayacak. Biz kadınların çağrısıdır; Mehmet Ali Budak DEM Parti'den istifa ettin, yetmez zaten bu parti ile yaşayamazdın. Belediyeden de istifa edeceksin. Belediyeden de istifa etmek zorundasın. Bunu bugün yapmazsan yarın yapmazsan inan ki bu toplum seni ömür billah unutmaz. Biraz onur, ahlak, vicdan varsa bugün olmadı ama bir şekilde istifa edersin birazcık onurla dolaşırsın. En azından halk derki; partide yapamadı ama belediyeden de istifa etti gitti. Ama bunu yapmadığın sürece ihanetçi, rantçı, talancı, kadın ve halk düşmanı olacaksın. Biz de seni tanımıyoruz. Taşlıçay halkı şahsında bugün burada mahkum ediyoruz. Kim ki bu işbirliğine bu ihanete tenezzül ederse karşılarında kadınları, halkı, mücadelemizi, partimizi bulmaya devam edecektir."

Açıklamanın ardından kadınlar, bu kez ilçe merkezinde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık "Jin, jiyan, azadî" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itiat etmiyoruz" sloganları atan kadınlar, yürüyüşü alkışlarla sonlandırdı.