16 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlardan İran Büyükelçiliği'ne siyah çelenk

DEM Parti Kadın Meclisi, idamlara karşı İran Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek, elçiliğin önüne "İdamları durdurun" yazılı siyah çelenk bıraktı.

İran'da Jina Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından patlak veren ayaklanmanın yarattığı etkiden çekinen molla hükümeti muhaliflere idam cezaları vermeye sürdürüyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, idamm cezalarına karşı Ankara'daki İran Büyükelçiliği önünde yan yana geldi. Kadınlar, polis tarafından engellenmek istendi ve kalkanlarla itildi. Engellemeye boyun eğmeyen kadınlar, ellerinde idam cezası verilen ve idam edilen kadınların fotoğraflarıyla polis kalkanlarının önünde açıklama yaptı.

23 Temmuz'da İran tarafından idam cezası verilen gazeteci Pexşan Azizi ve aktivist Şerife Muhammed'le dayanışmak için burada olduklarını belirten DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Tatlıgül Gül, "Bu siyah çelenkle iki kadın yoldaşımızın; cesaret, direniş ve haklı mücadelelerine karşı yürütülen İran erkek egemen rejimini protesto ediyoruz" dedi.

'İDAM CEZALARINI KALDIRIN'
İdam cezalarının insanlık onurunu zedelediğini söyleyen Gül, "Pexşan ve Şerife'nin sesi, buradan tüm dünyaya Mahsa Amini'nin direnişinde olduğu gibi 'Jin jiyan azadî' sloganıyla yayılacak. Tüm dünyaya çağrımızdır: İran'da yaşanan bu zulme karşı sessiz kalmayın! Kadınların, Kürt halkının ve tüm mazlumların yanında durarak bu insanlık dışı uygulamalara karşı birlikte mücadele edelim. İran hükümetine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: İdam devlet eliyle işlenen bir cinayettir, bu cinayetlere son verin. Uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı göstererek, Pexşan Azizi ve Şerife Muhammed hakkında verilmiş idam cezalarını kaldırın" dedi.

'KADIN MÜCADELESİ HER YERDE DEVAM EDECEK'
Fatma Koçyiğit ise, "Bugün de gördük ki erkek egemen iktidarlar Orta Doğu'da, Türkiye'de, Avrupa'da her yerde aynı. İdam cezasını ve kadına yönelik şiddeti artık bir sistematik hale getirmişler. Bugün gördüğünüz şu görüntüde Türkiye Cumhuriyeti devletinin görüntüsüdür. Bunu iyi görün ve biz diyoruz ki kadın mücadelesi her yerde devam edecek. İran'da, Afganistan'da, Türkiye'de her yerde yaşasın kadın dayanışması" dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar "Kadın, yaşam, özgürlük", "Jin, jiyan azadî", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları eşliğinde kalkanları geçerek elçilik önüne "İdamları durdurun" yazılı çelenk bıraktı.