30 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlar Pınar için sokaktaydı

Bursa, Eskişehir, İzmir ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan kadınlar, adaleti erkek yargı sistemine terk etmeyeceklerinin altını çizdi. Pınar ve katledilen tüm kadınlar için adalet sağlanana kadar sokaklarda ve meydanlarda olacaklarını kaydeden kadınlar, "Erkek adalet değil gerçek adalet" diye haykırdı. 

Pınar Gültekin'i diri diri yakan cesedini gizlemek için bir varile koyan ve üzerine beton döken Cemal Metin Avcı ve ona yardım edenler dün görülen karar duruşmasında erkek yargı tarafından aklandı. Pınar'a işkence yapmasına rağmen bilindik ifadelerle kendini aklamaya çalışan Avcı, erkek yargı tarafından haksız tahrik indirimiyle ödüllendirilerek cezası 23 yıla indirildi, işbirlikçileri ise beraat etti. 

Verilen karara karşı kadınlar iki gündür sokakları kuşandı. Bursa, Eskişehir, İzmir, Ankara başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan kadınlar Pınar ve katledilen tüm kadınlar için gerçek adalet sağlanana kadar sokakları, meydanları terk etmeyeceklerini kaydetti. 

BURSA
Bursa Kadın Platformu, "Erkek adalet değil gerçek adalet" yazılı pankartla Fomara meydanında bir araya geldi. Pınar'ın fotoğrafları ile üzerinde "katil" yazan Cemal Metin Avcı'nın fotoğraflarını taşıyan kadınlar bir süre alkışlarla oturma eylemi yaptı. 

Basın metnini okuyan Figen Ovat, Avcı'ya verilen tahrik indirimiyle kadınlarla adeta dalga geçildiğini kaydetti. Ovat, "Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak! Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz!" dedi. 

Eylem, "Yasta değil isyandayız", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Koruma aklama yargıla", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganlarıyla sona erdi. 

ESKİŞEHİR
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu "Erkek adalet değil gerçek adalet. #PınarGültekinİçinAdalet" yazılı pankartla açıklama yaptı. Basın metnini okuyan Şilan Deniz Konak, "Sokağa çıkmamız, hayatlarımıza dair karar vermememiz için yargı yoluyla bizlere hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz, kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz. Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak!  Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi. 

Kadınlar eylemlerini, "Yasta değil isyandayız", "Yaşasın kadın dayanışması", "Koruma, aklama, yargıla", "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Şiddetin kölesi olmayacağız", "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganlarıyla sonlandırdı. 

İZMİR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi, Konak İskelesi önünde "Pınar Gültekin için adalet" yazılı pankartla açıklama yaptı.  Söz alan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran  kararın utanç verici olduğunun altını çizdi. Başaran, Pınar'ın katledilmesinin değil, yaşam tarzının tartışıldığının altını çizdi. Ana akım medyanın bu durumu savunduğunu, yargının ise failleri ödüllendirildiğini ifade etti. Pandemi sürecinde iktidarın hasta tutsakların bırakılması çağrısına kulak vermezken binlerce taciz, tecavüz failini serbest bıraktığını hatırlatan Başaran, "Bu iktidarın neler yapmaya çalıştığını biliyoruz. Kadınlara, ‘Makul olun, özgürlüğünüz için mücadele etmeyin, bizim sınırlarımızda yaşayın' diyorlar. Bir kez daha diyoruz ki geri adım atmıyoruz. Cezasızlık politikalarınızla da, eşitsiz politikalarınızla da mücadele edeceğiz.  Kadınlar bu tekçi rejimin dayatmalarını kabul etmeyecek" dedi.

Başaran, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayarak adaleti hep birlikte sağlayacağız. Muğla'da alınan kararı tanımıyoruz. Katil hak ettiği cezayı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" mesajını verdi.

Eylem; "Jin jiyan azadî", "Bijî tekoşîna jinan", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Katilerden hesabı kadınlar soracak" sloganlarıyla sona erdi. 
 
ANKARA
Ankara Kadın Platformu da, Kızılay'da bulunan Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, "Erkek adalet değil gerçek adalet! Pınar Gültekin için isyandayız" yazılı pankart ile "Pınar Gültekin İsyanımızdır", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz", "Kadınları değil katilleri yargıla" yazılı dövizler taşındı.

Basın metnini okuyan Hale Baydilli, Pınar'ın failinin neden cezasız bırakıldığını sordu ve şöyle devam etti: "Gülistan Doku nerede? Nadira Kadirova'ya ne oldu? İpek Er'e tecavüz eden Musa Orhan nasıl iyi hal indirimi aldı? Hasan Bilgili ve işbirlikçileri neden serbest? Nevin Yıldırım neden hala hapiste? Biz bu soruları sormaktan, mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Biz, erkek adalet karşısında birbirimizi savunacağız! Siz serbest bıraktığınız tüm katillerin ve meşrulaştırdığınız erkek şiddetinin hesabını vereceksiniz. Failleri aklayan erkek adaletinizin karşısında gerçek adalet sağlanana kadar duruşma salonlarını da, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz. Birbirimizi eşit, özgür ve hayatta istiyoruz."

Eylem; "Jin jiyan azadî", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Kadınları değil erkekleri yargıla" sloganlarıyla sona erdi. 

VAN
Van Star Kadın Derneği'nin düzenlediği eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve kentteki kadın örgütü temsilcileri de katıldı.

Basın metnini okuyan Serap Güvenç, Türkiye'de artarak devam eden kadın katliamlarının ülkenin en yakıcı ve yıkıcı sorunu haline geldiğine dikkat çekti. Pınar'ın katledilmesiyle toplumun vicdanının yaralandığını belirten Serap, kararın hukuksuz olduğuna yer verdi. Pınar'ın failine verilen cezaya isyan ettiklerinin altını çizen Güvenç, kararı tanımadıklarını belirterek, kadınlar olarak failler hak ettiği cezayı alıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ve davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Açıklama, kararın alkışlarla protesto edilmesiyle son buldu. 

DENİZLİ
Denizli'de kadınlar kent merkezinde bulunan Candoğan Parkı'nda bir araya geldi. Kadınlar adına basın açıklamasını Ebru Koç Acar okudu. Acar, "Pınar katledildiğinden beri yandaş medya ve iktidarın kadın düşmanı şakşakçıları Pınar'ın özel yaşamını didik didik etti, katili sorgulamak yerine Pınar'ın hayatı sorgulandı. Hakimin tutumu başından beri taraflıydı. Katillere caydırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak" dedi.

AYDIN
Aydın Kadın Dayanışma Platformu da kent merkezinde açıklama yaptı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Necla Alikoç, şunları söyledi: "Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz, kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz? Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz."

MERSİN
Mersin Kadın Platformu ise GMK Bulvarı'nda bir araya gelerek "gerçek adalet" talebinde bulundu. Platform adına basın metnini okuyan Zeliha Korkmaz, katillerin lehine verilen bu kararı tanımadıklarını dile getirdi. Cemal Metin Avcı'nın hak ettiği cezayı alması için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden Zeliha, "Katillerin lehine karar çıkartan erkek yargıçlardan da katillerin sırtını sıvazlayan erkek adaletten de hesabı soracağız. Bu hukuksuz karara itiraz edeceğiz ve katil Metin Cemal Avcı'nın gereken cezayı alması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Erkekliğin devlet gölgesinde güç bulduğu bu kadın düşmanı politikalarınızı başınıza yıkacağız. Bu dava burada bitmedi. Kadınlar adaleti sağlayana kadar sokaklarda, meydanlarda bulunduğu her alanda mücadele etmeye devam edecek" dedi.