22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar Nautilus'u 'ev'e çevirdi: AVM evlerden sıcak

AVM'ler evlerimizden sıcak" diyen Kadıköy'de yaşayan feministler Nautilus AVM'yi bir eve çevirdi. Kadınlar burada kitap okudu, çay içti, sohbet etti, çalıştı. Faturaları ödeyemediklerini, ısınamadıklarını ve barınamadıklarını söyleyen feministler, sermaye için sıcacık olan bu AVM'de sosyalleştiklerini kaydetti. 

Kadıköy'de yaşayan feministler artan elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemediklerini belirterek Nautilus AVM'de oturma eylemi yaptı. Kadınlar, "AVM'ler evlerimizden sıcak" dedi. 

"Evler soğuk, AVM'ler sıcak; faturalar cep yakıyor, zamlar geri alınsın" yazılı dövizleri oturdukları yere seren kadınlar burada çay-kahve içti, dikiş dikti, kitap okudu ve çalıştı. Kadınlar ayrıca sohbet etti. 

Kadınlan oturmalarının "yasal" olmadığını söyleyen ve "müdahale etmekle" tehdit eden güvenlik görevlilerine ise, "Bize oturacak alan bırakmadınız. Doğanın her yerine AVM diktiniz. E burası da evimizden sıcak. Zaten elektrik ve doğalgaz faturalarını da ödeyemiyoruz" yanıtını verdi. 

Kadınlar ayrıca, şu açıklamayı yaptı: "Bizler Kadıköy'de yaşayan feministler olarak evlerimizde yaşadığımız sorunlarla tek başımıza baş etmeye çalışmaktan, evi döndürmeye çalışmaktan, sadece hayatta kalmak için çalışmaktan bıktık usandık.

Elektrik, doğal gaz faturalarımız en az iki katına çıktı. Gıda, ısınma ve barınma gibi temel ihtiyaçlarımıza ulaşamaz hale geldik ve ekonomik kriz en yakıcı haliyle bizlerin sağlığını, hayatını tehdit ediyor. 

Fakat şu an içinde olduğumuz ya da olacağımız AVM'ler sermayedarların çıkarları için bu kadar sıcak ve ışıklı iken;  evlerin içine hapsedilmeye çalışılan, istihdamın dışına itilen, ev ve bakım emeği kıskacına alınmaya  çalışılan biz kadınlar faturalarımızı ödeyemiyor, ısınamıyor, barınamıyoruz.

Bugün üşüyerek, karanlıkta evlerimizde yapmakta zorlandığımız ne varsa arkadaşlarımızla bir araya gelip sosyalleşmek, yoga yapmak, ders çalışmak, yemek yemek  gibi birçok şeyi sermaye için sıcacık, bolca ışıklandırılmış Nautilus AVM'de hep beraber yaptık."