21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Kadıköy'den haykırdı: Danıştay kararını kabul etmiyoruz

İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararını onaylamasına tepki gösterdi. Danıştay kararını tanımadıklarını vurgulayan kadınlar, "Bu kadın ve LGBTİ+ düşmanı kararlara imza atanlar bilsin ki onları oturdukları koltuklarda rahat bırakmayacağız" dedi. Kadınlar, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Danıştay 10. Dairesinin İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararının iptalini reddetmesine tepkiler sürüyor. "İstanbul Sözleşmesi biziz" diyen kadınlar Kadıköy İskele Meydanı'nda kararı yok saydığını haykırdı.

"Danıştay kararını tanımıyoruz! İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart açan kadınlar, harflerle "İstanbul Sözleşmesi biziz" yazdı. Eylemde ayrıca, LGBTİ+ bayrağı "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Danıştay mı o da ne", 'Danıştay'ın kararını tanımıyoruz" sloganlarının öne çıktığı dövizler taşındı.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de katıldığı eylemde kadınlar katledilen kadınların isimlerini saydı, "Burada" diye haykırdı. Erkek devlet şiddetine, homofobiye, transfobiye karşı mücadeleyi yükselteceklerini kaydeden kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dedi.

Yargının AKP'nin maşası haline geldiğinin altını çizen kadınlar, sırf AKP'lilere hakaret edildiği iddiasıyla her gün sosyal medya paylaşımlarına göre ceza veren ağır ceza mahkemeleri olduğunu belirtti. Kadınlar, "Danıştay kararını yok sayıyoruz" diye vurgusu yaptı.

'KABUL ETMİYORUZ'
Basın metnini okuyan Rüya Kurtuluş, Danıştay'ın verdiği karara şaşırmadıklarını söyledi. Danıştay kararının son derece kritik önemde olduğuna işaret eden Kurtuluş, Türkiye'de erkek adaletin uzun süredir kadınlar lehine işlediğine, yargının halk üzerinde birer baskı aracına dönüştüğüne dikkat çekti. Danıştay kararının Meclisin yasama yetkisini cumhurbaşkanının keyfi kararnamelerle gasp etmesinin önünü açtığına işaret eden Kurtuluş, "Üstelik temel insan hakları metni niteliğinde olan İstanbul Sözleşmesi'nden Anayasa'ya aykırı bir şekilde cumhurbaşkanının aldığı bir kararla çekilebileceğini de söylüyor bu karar. Bu karar siz ne derseniz deyin, ülkede ne yaşanıyorsa yaşansın biz Danıştay'ı tek adama bağladık kararıdır. Kabul etmiyoruz" dedi. 

'VAZGEÇMEYE NİYETİMİZ YOK'
Danıştay'ın bu amaçla sözleşmenin feshini onayladığını belirten Kurtuluş, "Bu kadın ve LGBTİ+ düşmanı kararlara imza atanlar bilsin ki onları oturdukları koltuklarda rahat bırakmayacağız. Bir kez daha tane tane ve yüksek sesle söyleyelim. İstanbul Sözleşmesi bizim mücadelemizle yazıldı, onaylandı. Vazgeçmeye niyetimiz yok. Sözleşmede yazan her bir madde biziz, bizim mücadelemizle uygulanacak. Gücümüz haklılığımız, gücümüz dayanışmamız. İstanbul Sözleşmesi biziz" diye vurguladı.

'TACİZ FAİLİ HANİFİ TAM KARŞIMIZDA'
Son dönemde gerçekleştirilen sokak eylemlerinde kadın ve LGBTİ+'lara yönelik tacizleriyle bilinen İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Amiri Hanifi Avcı'yı hatırlatan Kurtuluş, etraflarına barikat kuran polislere işaret ederek "Hanifi tam karşımızda" dedi.

Eylem, "İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganlarıyla sona erdi.