25 Kasım 2024 Pazartesi

Kadınlar Kadıköy'de haykırdı: Sokaktayız, isyandayız!

İstanbul'da binlerce kadın Kadıköy'de buluştu. Haklarından ve kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini haykıran kadınlar, erkek egemen sistemin saldırılarına birlikte mücadele ve dayanışmayla karşı koyacaklarının altını çizdi, "Sesimiz yankılansın; haklarımız, hayatlarımız, birbirimiz için erkek devlet şiddetine karşı sokaktayız, isyandayız" dedi. 

İstanbul 25 Kasım Platformu'nun çağrısıyla binlerce kadın Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde eylem yaptı.

KADINLARIN DİRENİŞİYLE BARİKAT KALDIRILDI
Kadınlar, Kadıköy'ün sokaklarında toplanarak, alana yürüdü. Polis, Balık Pazarı'nın bulunduğu sokaktan yürüyün kadınların önüne kesti. Bunun üzerine çok sayıda kadın da, barikatın diğer tarafından toplandı, engellemeyi protesto etti. "Aç aç barikatı aç", "Polis defol bu sokaklar bizim", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atan kadınlar, uzun süre alanı terk etmedi. Polis, kadınların ısrarı üzerine barikatı kaldırmak zorunda kaldı.

Osmanağa Caddesi'nden yürüyüşle Beşiktaş İskele Meydanı'na gelen kadınlar, alkış ve sloganlarla itirazlarını yükseltti. "Sesimiz yankılansın. Birbirimiz için sokakta erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız" yazılı pankart arkasında yürüyen kadınlar, yolu trafiğe kapattı.

Kadınlar dört bir kolan Beşiktaş İskelesi'nin önüne aktı. Katledilen kadınların isimleri okundu, binlerce kadın "burada" diye haykırdı. Erkek-devlet şiddetine itaat etmeyeceklerini ve isyanda olduklarını belirten kadınlar, siyasi tutsak kadınlara da selam gönderdi. Katledilen kadınların fotoğrafların yanı sıra, üzerinde çarpı işareti konulmuş şekilde kadınları katleden erkekler ile cinsiyetçi konuşmalar yapan siyasetçilerin fotoğraflarını da taşındı.

'GÜLİSTAN DOKU NEREDE?'
Işıklı bileklik takan kadınlar, ışıldakları sallayarak alanı aydınlattı. Davullarla alanı inletti. "Jin jiyan azadi", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması", "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz" sloganlarını yükselten kadınlar, meydanı zılgıtlarla inletti. Kadınlar sık sık, "Gülistan Doku nerede?" sorusunu da sordu.

"Erkek devlet şiddetine itaat etmiyoruz, sesimiz yankılansın birbirimiz için" ve "Sokakta erkek devleti şiddetine karşı isyandayız" yazılı pankartların açıldığı eyleme, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Ayşe Acar Başaran, HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş da katıldı.

'DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAYIZ'
Basın metninin Türkçesini Yağmur Yurtsever, Kürtçesini ise Suna Kaymaz okudu. "Dünyanın dört bir yanındayız; birbirimiz için sokakta, erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız" diyen Yurtsever, erkek-devlet şiddetinin pandemi ile birlikte katlanarak arttığına dikkat çekti.

İktidarın kadınları korumak bir yana, yalnızlaştırma çabasına karşı dayanışmadan ve birlikte mücadelen vazgeçmediklerini kaydeden Yurtsever, "Onlar failleri korumaya, infaz yasasıyla salıvermeye, cezasız bırakmaya devam ederken bizler kız kardeşlerimizin hesabını sormaya devam ettik, ediyoruz: Rabia Naz'a, Nadira Kadirova'ya, Gülistan Doku'ya, şüpheli kadın cinayetlerine ne oldu? İpek Er'in ölümüne neden olan tecavüzcü uzman çavuş Musa Orhan önce tutuklanıp sonra neden serbest bırakıldı? Yalnızca faillerin yargılanması için değil; aynı zamanda devletin sorumluluk alması için de bu soruları sormaktan vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz" dedi.

Erkek şiddetine karşı eylemlerine yönelik saldırılara cevap olarak; "Kadınları değil, cinayeti engelle" sözünden, "geceleri, sokakları, meydanları" terk etmeme iradesinden vazgeçmediklerini vurgulayan Yurtsever, kazanımların, hakların ve yaşamların güvencesinin kadınlar olduğunun altını çizdi.


 

'SOKAKTAYIZ, İSYANDAYIZ'
İktidarın savaş politikalarından derhal vazgeçmesini isteyen Yurtsever, şöyle devam etti: "Pandemiyle mücadelede en ön safta yer alan sağlık emekçilerinin büyük bir bölümünü oluşturan kadınlar alkış değil, önlem istiyor! Ucuz, esnek ve kayıt dışı şekilde en güvencesiz işlerde çalıştırılan, kimsenin yapmak istemediği bakım işlerini üstlenen, ayrımcılık ve ırkçılık nedeniyle sokakta, iş yerlerinde her daim şiddete açık bırakılan göçmen kadınlar yok sayılmak değil eşit, özgür ve insanca yaşamak istiyor! LGBTİ+'lar ve her türlü kimlik ve yönelimdeki kadınlar ayrımcılık, nefret ve şiddetten uzak; eşit ve özgür bir yaşam istiyor! Çünkü kadınların emeği ve hayatı üzerindeki bu baskılarla erkek şiddetine mahkum edilmek istenmesi arasında çok açık bir ilişki var."

Yurtsever, erkek devlet şiddetinin karanlığa karşı tüm renklerle, dayanışmanın gücüyle, mücadelenin rengiyle birlikte olacaklarının altını çizdi ve ekledi: "Sesimiz yankılansın, haklarımız, hayatlarımız, birbirimiz için erkek devlet şiddetine karşı sokaktayız, isyandayız."

Kadınlar, zılgıtlarla eylemlerini sonlandırdı.