23 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlar IŞİD'ten kurtarılan yerlerde 8 Mart'ta buluşacak

Kuzey-Doğu Suriye'de IŞİD'in işgalinden kurtarılan yerlerde de 8 Mart günü etkinlikler düzenlenecek. 8 Mart etkinlikleri Kürt, Süryani, Arap, Türkmen, Ermeni, Çerkes kadınları bir araya getirecek.
Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye’nin bir çok bölgesinde kadınlar, 8 Mart Dünya emekçi Kadınlar Günü için hazırlıklarını sürdürüyor.
 
Bu yıl 8 Mart, Rojavalı kadınlar bakımından çok daha önemli.
 
Kadın düşmanı IŞİD'in işgalinden temizlenen ve özgürleştirilen bölgelerde 8 Mart kutlanacak. 
 
Rojava, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar Rakka, Derazor, Minbic, Kobane, Qamişlo, Şehba'da 8 Mart'ta etkinlikler düzenleyecek.
 
Kongre Star Rojava Sözcüsü ve 8 Mart Hazırlık Komitesi Temsilcisi Evin Swed, 8 Mart öncesinde ajansımıza konuştu.
 
Bu yıl ki 8 Mart'ın IŞİD karanlığının sona erdiği bir döneme geldiğini belirten Swed, "Kadınlar, DAİŞ’e karşı zaferin öncülüğünü yaptılar. Elbette 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün DAİŞ gibi kadın düşmanı zihniyetin yeryüzünden silinmesine denk gelmesi bizim açımızdan oldukça önemli" dedi.
 
Bu yıl ki 8 Mart'ın Leyla Güven öncülüğünde devam eden açlık grevi ile dayanışma eylemine dönüşeceğine dikkat çeken Swed, "Mücadele veren bir kadın olarak Leyla Güven başlattığı açlık grevi eylemi ile bu süreçte kadın tarihini yazıyor. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için başlattığı açlık grevi biz kadınları onurlandırıyor. Biz Kuzey ve Doğu Suriye’nin her yerinde Leyla Güven’in sesine ses olacağız" diye konuştu. 
 
Bu yıl ki 8 Mart’ın şiarın şiarının "Leylaların ruhu ile direnişi ve mücadeleyi büyüteceğiz, Önder Apo ile özgür yaşayacağız" olduğunu hatırlatan Swed, şunları söyledi: "Biz kadınlar olarak Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz kadın mücadelesinin dışında bir de önder Apo’nun özgürlüğü için mücadele veriyoruz. Bugün kadınlar Kuzey ve Doğu Suriye’de yeni bir felsefeyle kadın özgürlüğü eksenli bir yaklaşım ile mücadelelerini sürdürüyorlar. Kadınlar yaşamın her alanında yerlerini aldılar. Askeri alanda, siyasi alanda, eğitim alanında, üretim alanlarında kadınlar yaşamın her alanında varlar."
 
TÜM HALKLARDAN KADINLAR BULUŞACAK
 
Kongre Star Rojava Sözcüsü ve 8 Mart Hazırlık Komitesi Temsilcisi Evin Swed, 8 Mart kutlamalarına ilişkin şöyle konuştu: "Bu yıl Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan birçok halklardan Kürt, Süryani, Arap, Türkmen, Ermeni, Çerkes kadınlar bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü birlikte kutlayacaklar. Bu süreçte Arap halklarımızdan kadınların 8 Mart kutlamalarına oldukça ilgili olduklarını söyleyebilirim. Birçok yaptığımız panellerde bu kadın arkadaşlarımız 8 Mart’ın kutlanması için adeta seferber oluyorlar."
 
 
Swed'in verdiği bilgeye göre, 8 Mart kutlamaları, Fırat bölgesi, Cizire bölgesi, Efrin ve Şehba bölgesinde yapılacak. Yeni özgürleştirilen Derazor, Rakka, Tabqa kentlerinde de 8 Mart etkinliği bu bölgelerin kadın meclislerinin belirleyeceği bir yerde yapılacak. 
 
8 Mart'ın bütün halklardan kadınları bir araya getireceğine dikkat çeken Swed, şunları söyledi: "Bugün Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar olarak büyük adımlar attık ama biz bununla yetinmeyeceğiz, bu devrimin bütün dünyaya yayılması ve buradaki kadın özgürlüğü mücadelesinin her coğrafyada kadınların önünü açacağını düşünüyoruz. Rojava Bakur Suriyeli kadınlar olarak kazanımlarımıza sahip çıkacağız ve nerede bir kadın zulme uğruyorsa yok sayılıyorsa o kadın arkadaşımızın yanında birlikte omuz omuza mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Rojava devrimini birlikte ortaya çıkardığımız kazanımları bütün ezilen emekçi kadınların kazanımı haline dönüştüreceğiz."