1 Ekim 2024 Salı

Kadınlar İ.E. için eylemde: Öfkemiz de acımız da büyük

Musa Orhan'ın tecavüzüne maruz kaldığı için yaşamına son veren İ.E. için eylemler yapıldı. Davanın takipçisi olacaklarını belirten kadınlar, tecavüzcü Orhan'ın cezalandırılmasını istedi.

Uzman çavuş Musa Orhan'ın tecavüzüne maruz kaldığı için yaşamına son veren İ.E. için eylemler yapıldı. Eylemlerde, Orhan'ın tutuklanarak cezalandırılması istendi. 

VAN
TJA aktivistleri ile HDP Kadın Meclisi üyeleri HDP Van İl Örgütü önünde açıklama yaptı. "Erkek/devlet şiddetine karşı isyandayız" pankartının açıldığı eyleme HDP Milletvekili Murat Sarısaç da katıldı. 

Açıklama yapan TJA aktivisti Aynur Sarıca, İ.E.'nin açıkça katledildiğini söyledi. Sarıca, "İ.E. hem kadın hem de Kürt olduğu için alçakça bir yöntemle Musa Orhan adli cani tarafından katledildi" dedi.

Katilin sadece Musa Orhan olmadığını vurgulayan Sarıca, "O kişi, kadınlar ve Kürtler şahsında tüm topluma karşı verilen kirli savaşın parçası, kaybedecek hiçbir manevi değeri kalmayan, insanlıktan düşen kirli unsurlardan sadece birisidir. Tecavüz ve işkencenin gerçekleştiği andan İ.E.'nin hayatını kaybettiği güne kadar ki süreçte gerçekleşen bilinçli saldırının tamamı sistemseldir. Güncelde AKP-MHP ittifakının yürüttüğü bu mekanizma, varlığını şiddet ve tecavüze borçludur. Tecavüz ve şiddet vaadiyle toplumun üzerine saldığı kimi memur, polis ve uzman çavuşlar ile bunu itiraf etmektedir" şeklinde konuştu.

"İstanbul Sözleşmesi ile kafayı bozan, minberlerde kılıçlarla gösteri düzenleyen, tecavüzcülere suçüstü yakalandığı halde hiçbir şey olmamış gibi yaklaşan bu sistemin kutsallığı ve taptığı din, Allah ve vatan değildir. En çıplak haliyle şiddettir, tecavüzdür ve cinayettir. Kardeşimiz İ.E.'nin ölümü ile duyduğunuz üzüntü büyüktür. Fakat öfkemiz daha büyüktür. Annesinin ağıtlarına döktüğü, 'kızım kalk yolun uzun, yükün ağırdır' sözlerini asla unutturmayacağız."

URFA
Urfa İl Kadın Platformu da, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube binasında açıklama yaptı. Açıklamada konuşan İHD il Eşbaşkanı Nahide Polat Aslan, "İ.E'nin ardında bıraktığı mektup, biz kadınlara emanettir. Bu mağduriyetin sözcüsü olmaya devam edeceğiz" dedi.

Cezasızlık politikasının devam etmesi halinde çok sayıda ölümün yaşanabileceğini söyleyen Aslan, "Adaletin ve hukukun olduğu bir sistemde bu kadar delil varken bu kişinin serbest bırakılması düşünülemezdi. En ağır ceza yaptırımları uygulanması gereken bu kişinin serbest bırakılması, hukuka, ahlaka, vicdana açıkça aykırıdır" dedi.

Yaşamını yitiren İ. E'nin annesinin "Ben kızımı bir uzaman çavuş gelip tecavüz etsin diye mi büyüttüm" sözlerini hatırlatan Aslan, "Feryadı duyulmalı ve bu cani bir an önce tutuklanmalıdır. İ.E. artık hayatta değil kendisini ifade edemeyecek. Ancak, ardında bıraktığı mektup, biz kadınlara emanettir. Biz kadınlar İ.E'nin yaşadığı mağduriyetin sözcüleri olmaya devam edeceğiz. Bu cinayetlerin önüne geçilmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin tüm maddelerinin eksiksiz olarak uygulanması gerekiyor" diye konuştu.

BATMAN
HDP Batman İl Örgütü ve Özgür Kadın Hareketi  (TJA) öncülüğünde Atatürk Parkı'nda basın açıklaması yapılmak istendi. Polis, engelledi. Bunun üzerine kitle "Tecavüzcü iktidar" sloganlarıyla HDP önüne yürüdü.