21 Eylül 2024 Cumartesi

'Kadınlar devrimin başından itibaren her alanda rollerini oynadı'

Rojava devriminin 10. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen seminerde konuşan JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, devrimin 10 yıldır süren işgal saldırıları ve tehditlere rağmen ayakta kaldığına vurgu yaptı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo ve Hesekê kentlerinde Rojava devriminin 10. yıldönümü başlıklı seminerler gerçekleştirdi.

QAMIŞLO
Qamişlo'da Şehit Zilan Destan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminer saygı duruşu ile başladı. Seminere konuşmacı olarak katılan JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye devriminin gelişimini aşamalar halinde tarif etti. Fadya Sido şunları ifade etti: “2011'de Arap baharı ile başlayan ayaklanmalar döneminde Suriye iç savaşı başladı ve şehirlerimiz güvenlik açısından büyük sıkıntıya girdi. Kürtler, ya her şeyi kabul edeceklerdi ya da kendi yollarını çizeceklerdi. Rojava kendi çözümünü yaratarak, 19 Temmuz 2012'de devrimi ilan etti, YPG'yi kurdu. YPG'nin inşasıyla direnişte yeni bir aşamaya geçildi. Bu öncelikle rejimin bu topraklardan çıkarılmasıydı, ikinci aşama ise Türkiye tarafından Rojava'nın üzerine salınan çeteler ile savaştı.”

El Nusra çetesinin Serêkaniyê'yi işgal etmek istediklerini hatırlatan Fadya Sido, çetelerin YPG/YPJ güçlerine yenildiğini dile getirdi. Fadya Sido, “Üçüncü aşama DAİŞ'in bitirilmesiydi. DAİŞ çeteleri, Rojava üzerinde özellikle Kobanê kentine yönelik büyük bir saldırı başlatmıştı. Burada DAİŞ'e karşı tarihi bir direniş yazıldı. Kobanê'nin kurtarılması için büyük bedeller ödendi” şeklinde konuştu.

İşgal güçlerine karşı önemli zaferler kazanıldığını anımsatan Fadya Sido şöyle devam etti: “Büyük zaferlerin elde edildiği bir aşamaya geçildi, özellikle kadınlar açısından. Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan halkların büyük kazanımları oldu. Bu çizgi gerçekten zorluydu. Halklar arasındaki dayanışma için büyük olanaklar elde edildi. Kadınlar önemli roller oynadı. Özgür kadınlar kendi gelecekleri için bir ışık oldular.”

Rojava devrimine yönelik işgal tehditlerinin bugün de sürdüğünü kaydeden Fadya Sido, saldırılara karşı direnişi büyütme çağrısı yaptı. 

HESEKÊ
Rojavalı kadın komünistler, devrimin yıldönümü için Hesekê'de Aydınlar Birliği kurumunda seminer düzenledi. Saygı duruşu ile başlayan seminerde TEV-DEM adına konuşan Ferhan Dawûd, Türk devleti ve emperyalist güçlerin Rojava devrimine ve kazanımlarına yönelik saldırılarını 10 yıldır kesintisiz sürdürdüğünü belirtti. Dawûd, devrimin korunması ve geliştirilmesi için halk direnişinin süreceğini vurguladı, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, kadınların devrimde üstlendikleri önemli rollerle dikkat çekti. Fadya Sido, “Komünist kadınlar 10 yıldır bu devrimin içerisinde kendi yerlerini aldı. Efrîn'den Şengal'e, Kobanê'den Rakka'ya, Minbic'e kadar mücadelede şehitler verdik. Devrim savunmasında ölümsüzleşen kadınların yollarının takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

Etkinliğin devamında katılımcılar da söz aldı, Rojava devriminin yıldönümüne ilişkin düşüncelerini ifade etti. Seminer, devrimin işgal tehditlerine karşı savunulmasına ilişkin mücadele sözüyle sona erdi.