22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar Çilem Doğan için adalet istedi

Özsavunmasını uygulayan Çilem Doğan'ın cezasını Yargıtay tarafından onaylanmasına kadınlar tepki gösterdi. Nar Kadın Dayanışması, İstanbul'da vapurda eylem yaparken, Mor Dayanışma İzmir'de sokağa çıktı.

Kendisine yıllarca şiddet uygulayan Hasan Karabulut'a özsavunmasını uygulayan Çilem Doğan hakkındaki 15 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasına kadınlar tepki gösterdi.

Nar Kadın Dayanışması, Çilem Doğan'a özgürlük için Kadıköy vapurunda pankart açtı. "Çilem Doğan'a özgürlük, direnişimiz ve mücadelemiz devam edecek" yazılı pankartı açan kadınlar, "Katiller, kadın cinayeti failleri sokakta ellerini kollarını sallayarak dolaşırken Çilem ölmediği için cezalandırılıyor" dedi. Kadınlar, "Erkek adalet değil gerçek adalet" istediklerini söyledi.

'ÖZSAVUNMA HAKTIR, ÇİLEM DOĞAN'A ÖZGÜRLÜK'
Mor Dayanışma da İzmir'de Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan Halkbank önünde eylem yaptı. "Özsavunma haktır Çilem Doğan'a özgürlük" yazılı pankart taşıyan kadınlar, "Özsavunma haktır, engellenemez", "Kadınlar birlikte güçlü", "Devlet elini kadınlardan çek", "Çilem Doğan yalnız değildir", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganlarını attı.

Açıklamada konuşan Rozana Urkun, Musa Orhan, Ümitcan Uygun gibi katilleri aklayan devletin, politikaları ile kadınları şiddet sarmalına mahkum etmek istediğini söyledi. Urkun, "İçerisinde yaşadığımız evlerdeki erkek şiddeti önemsizleştiriliyor, kolluk kuvvetlerine edilen şikayetler cevapsız kalıyor. İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin ardından kadınlar uzaklaştırma kararı aldırmak için gittikleri karakollardan 6284 Sayılı kanun uygulanmayarak evlerine gönderiliyor. Yaşadığımız şiddete hiçbir çözüm sunmayan erkek devlet ve kurumları hayatını savunan, yaşamak için özsavunma uygulayan kadınlara ceza veremez" dedi.

'ÇİLEM ÖLMEDİĞİ İÇİN CEZALANDIRILIYOR'
Çilem'in defalarca şiddet faili Hasan Karabulut ve yakınları tarafından tehdit edildiğini, sistematik olarak şiddet gördüğünü, onlarca şikayetine rağmen Hasan Karabulut'a yönelik yaptırımın uygulanmadığını hatırlatan Urkun, "Kadınları şiddetten korumayan, fail erkekleri cezalandırmayan erkek yargı ve devlet; Çilem öldürülmediği için, hayatta kaldığı için, Çilem'i adeta cezalandırıyor! Kadın mücadelesi sonucu erkek adalete bırakmadığımız Çilem'i tekrar sizden alacağız' diye belirtti.

Özsavunmasını uygulayan Çilem'e verilen 15 yıl hapis cezasının bozulmasını istediklerini dile getiren Urkun, "Çilem'i erkek adalete teslim etmeyeceğiz" diye konuştu.

Açıklama sloganlarla sona erdi.