26 Kasım 2024 Salı

Kadınlar Birlikte Güçlü: AKP elini nafakadan çek

Kadınlar Birlikte Güçlü, siyasi iktidarın nafaka hakkına saldırmasına itiraz etmek için Kadıköy Rıhtım'da bir araya geldi. Kadınlar, erkek egemen iktidar tarafından yoksullaştırılan ve nafakaya mecbur bırakılan kadınlar için, "Nafaka lütuf değil haktır" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, 6'ıncı Yargı Paketi'yle kadınların yoksulluk nafakası hakkına saldırmaya çalışan AKP-MHP iktidarına karşı Kadıköy Rıhtım'da eylem yaptı. "Nafaka hakkımızdan vazgeçmiyoruz" pankartı açan kadınlar, yoksulluk nafakasının hangi açılardan önemli olduğunu anlatan dövizler taşıdı.

İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı kararnamesiyle çıkan iktidarın kadınların haklarına, hayatlarına, özgürlüklerine saldırmaya devam ettiğini vurgulayan kadınlar, nafaka ve boşanma hakları için mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy'un yanı sıra çok sayıda kadın örgütü de katıldı.

YAŞANMIŞ OLAYLARDAN KESİTLER AKTARILDI
Kadınlar eylemde, boşandıktan sonra yoksullaşan 6 farklı kadına dair yaşanmış olaylardan kesitler paylaştı. Şiddet gören, yoksullaşan, çalıştırılmayan, çocuk yaşta evlendirilen ve erkeklere mahkum edildikten sonra boşanarak hayatını kurtarmaya çalışan kadınların anlatıldığı eylemde, kadınların nafakayla geçimini sürdürmek zorunda bırakıldıkları dile getirildi. Çoğu zaman ödenmeyen bu nafakaların çok cüzi miktarlarda olduğunu vurgulayan kadınlar, iktidarın nafaka hakkına saldırarak kadınların boşanma hakkını da gasp ettiğine dikkat çekti.

'NAFAKA LÜTUF DEĞİL HAKTIR'
Basın açıklamasını Kadınlar Birlikte Güçlü adına Ezgi Karakuş okudu. Karakuş, iktidarın kadınların şiddetten uzaklaşmalarını ve bağımsız bir hayat kurmalarını engellemek için 6. Yargı Paketi'yle nafakada süre sınırı ve aile hukukunda arabuluculuk sistemi getirmeye çalıştığına dikkat çekti. Kendilerinin "mağdur" olduğunu öne süren bir avuç erkeğin karşısında kazanılmış hakları için seslerini yükselttiklerini vurgulayan Karakuş, nafakanın bir lütuf değil hak olduğunu belirtti.

Karakuş, toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle pek çok kadının eğitim hakkından mahrum edildiğini, çalışma hayatlarına engel olunduğunu, ev içi emek sömürüsüne maruz kaldığını ifade ederek, bunun sonucunda boşanmak isteyen kadınların yoksulluğa terk edildiğinin altını çizdi.

'ERKEK EGEMEN İKTİDAR KADINLARI YOKSULLAŞTIRIYOR'
Kadınların erkeklere kıyasla çok daha az istihdam edildiklerine, aynı işte çalışmalarına rağmen daha düşük ücret aldıklarına ve çoğunlukla güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Karakuş, erkek egemen toplum ve iktidar tarafından yoksullaştırılan kadınlar için nafakanın önemine işaret etti.

"Nafaka; evlilik içinde kadınların harcadığı karşılıksız emeğin erkekleri güçlendirirken kadınları güçsüzleştirip yoksullaştırdığının, kadınların harcadıkları emek karşılığında erkeklerden alacaklı olduklarının itirafıdır" diyen Karakuş, erkeklerin çok cüzi miktardaki nafakaları bile ödememek için pek çok yasadışı yola başvurduğunu aktardı.

'KADINLARIN BAĞIMSIZ HAYAT KURMALARININ ENGELLEMESİNİ KABUL ETMİYORUZ'
Karakuş, nafaka talepli boşanma davalarının yüzde 82.9'unda kadınların şiddet gördüğünü dile getirdi ve erkek şiddetine maruz kalan kadınların şiddetten uzaklaşabilmelerinin, bağımsız bir hayat kurmalarının önüne bir engel daha koyulmasını kabul etmediklerinin altını çizdi.

Karakuş sözlerine şöyle devam etti: "Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana, kadınların adı üstünde yoksulluk nafakasına ihtiyaç duymadığı, ev içindeki cinsiyetçi iş bölümünü dönüştüren ve kadın yoksulluğunu önleyen politikalar üretilene kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz!"

Eylem, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan, özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz", "Eşitlik olmadan adalet olmaz", "Kadınlar birlikte, birlikte güçlü", "Nafaka haktır vazgeçmiyoruz", "Nafaka hakkıma dokunma", "AKP elini nafakadan çek" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla sona erdirildi.