21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Beşiktaş'tan seslendi: Yaşamı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz

Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında Beşiktaş'ta açıklama yapan HDK, HDP ve TJA, "Biz kadınlar daha adil daha eşitlikçi bir toplum için yaşamı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

HDK, HDP Kadın Meclisleri ile TJA, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle "Adalet yoksa, barış da yok" şiarıyla Beşiktaş'ta bulunan Barbaros Meydanı'nda eylem yaptı.

Eylemde konuşan Barış Annesi Behiye Duman, "Tek bir annenin gözyaşı akıtmasını istemiyoruz. Savaşın olduğu yerde yıkım vardır" dedi.

HDP Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, adil yargılama talebiyle başlattığı ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen Ebru Timtik'i andı. Günay, Timtik'in ölümünden dolayı öfkeli olduklarını, yasta değil isyanda olduklarını söyledi. Ülkede kadınlara yönelik artan taciz, tecavüz, şiddet ve katliamlara işaret eden Günay, cezasızlık politikasında kaynaklı faillerin elini kolunu sallayarak rahat bir şekilde toplum içerisinde gezdiğini söyledi. İktidar izlediği politika ve söylemlerinin failleri cesaretlendirdiğini söyleyen Günay, adalet, özgürlük ve barış için alanlarda seslerini yükselttiklerini söyledi.

'İLK SAVAŞ KADINLARA AÇILDI'
Ortak açıklamayı okuyan HDP Beşiktaş ilçe yöneticisi Beste Argat, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nün önemine dikkat çekerek, tarih boyunca savaşların sürdüğüne vurgu yaptı. Dünyadaki ilk büyük ve derin savaşın kadınlara karşı başlatıldığını belirten Argat, "Erk-devlet güç savaş, talan, yıkım, ölümle egemen sistemin devamlılığı sürdürmüştür. Kadın üreten taraf olarak savaş karşıtı pozisyonda dururken, erkek tüketen olarak yaşam karşıtı pozisyonda konumlanmıştır. Özellikle 5 bin yıllık erkek egemen sistemde kadına karşı asla barışçıl bir yaklaşım olmamıştır. Sürekli savaş halinde olan bu sistemin aynı zamanda doğayla, kültürle, emekle, inançlarla ve kadınla da barışçıl olması düşünülemez" dedi.

'KADINLAR GANİMET OLARAK KULLANILIYOR'
Devletlerin en büyük sermayelerinin savaş olduğunu vurgulayan Argat, "Emperyalist güçlerin bu savaşlarda tek buluştukları nokta paylaşım savaşı değil, ganimet olarak kadını görmelidir. Türkiye'de ve Kürdistan'da yaşanan ise bunun en büyük örneklerinden biridir" diye konuştu.

İmralı'da yapılan görüşmelerin sonlandırılmasına dikkat çeken Argat, "AKP bir iktidar uğruna tüm halkların beklentilerini boşa çıkarmış İmralı'ya uyguladığı tecridi tüm topluma yaymıştır. Sürekli savaş hali toplumu nefessiz bırakmış adalet ve özgürlük her geçen gün daha da uzaklaştırılmış, o kadar ki sadece adil yargılama talep ettiği için Avukat Ebru Timtik göz göre göre ölüme terk edilmiştir. Biz kadınlar daha adil daha eşitlikçi bir toplum için yaşamı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.