28 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Beşiktaş'ta haykırdı: Direnişten vazgeçmeyeceğiz 

8 Mart programı kapsamında Beşiktaş'ta şölen düzenleyen HDP'li kadınlar, erkek egemenliğini de kapitalizmi de yıkacaklarını kaydetti. İktidarın saldırılarına karşı sokakta olacaklarını söyleyen kadınlar, 8 Mart İstanbul programına katılım çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kadın Meclisi, "Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz" şiarıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda kadın şöleni düzenledi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'ün katıldığı şölende "Paylaşılmayan ev işlerine hayır", "Örgütüyüz birlikte güçlüyüz" dövizleri taşındı. Halay ve zılgıtlarla baslayan şölende "Jin jiyan azadi", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları yükseldi. 

TUTSAK KADINLARDAN MEKTUP
Etkinlikte, Kandıra F Tipi Hapishanesi'ndeki tutsak kadınların mektubu okundu. Kadınların eşit ve özgür olmadığı bir toplumun eşit ve özgür olmayacağının kaydedildiği mektupta, "O nedenle kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi toplumun özgürlük mücadelesidir" denildi. 

Kadınların cinsiyet kimliğinden vurulduğu ifade edilen mektup, şöyle devam etti: "Şiddete maruz kalıyoruz. Kadına yönelik taciz, tecavüz, cinsel istismar vakalarının bu kadar artması kadın katliamlarının yaşanması tesadüf değil. Faşizmin baskı düzeni bunların nedeni. Birlikte yaşadığımız halklarla barış içinde yaşamak istiyoruz. Kürt sorununun müzakere ile çözülmesini istiyoruz.
 
"Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit aynı zamanda toplumsal barışın tecrit altına alınması demektir. Biz kadınlar coğrafyamızda ölümler istemiyoruz artık. Yeterince kötülüğe tanıklık etti gözlerimiz. Yüreğimiz acılarla yoğruldu. Edi bese diyoruz bunlara artık. Sevgili Kadınlar biz özgür, eşit ve barış içinde bir gelecek için mücadele ediyoruz. Biz içerden, sizler dışardan direnerek, mücadele ederek geleceğimizi kazanacağız. Güzel günler göreceğiz hep birlikte. 8 Mart dünya emekçi kadınlar günümüz kutlu olsun. Bizim içinde halay çekin. Özgürlük şarkıları ve türkülerimizle biz de halaylarınıza eşlik edeceğiz."

Mektup, "Zindanlarda direnen kadınlara bin selam" sloganıyla karşılandı. 

GÜLÜM: ERKEK EGEMENLİĞİNİ YIKMAYA KARARLIYIZ 
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, AKP/Saray iktidarının kadın düşmanı politikalarına dikkat çekti. "Bu iktidar bizim kazanımlarımızı geri almaya çalışıyor, evet. Ama biz onlara diyoruz ki, 'makbul kadın' olmayacağız" diyen Gülüm, "Biz kadınlar özgürlük çizgisinde, eşitlik çizgisinde kararlıyız. Kapitalizmi de patriyarkayı da erkek egemenliğini de yıkmaya kararlıyız" şeklinde konuştu. 

İktidara seslenen Gülüm, "Karşınızda kadınlar var. Kadınlar sokakta oldukça siz erkek egemenliğinizi kuramayacaksınız" diye konuştu. Kadınların geceleri, sokakları, meydanları asla terk etmeyeceğinin altını çizen Gülüm, kadın kazanımı olan eşbaşkanlık sistemine saldırılara dikkat çekti. "Siz ne kadar illegalize etmeye çalışsanız da eşbaşkanlık mücadeleyle kazandığımız bir alandır. Kadın kurumlarımızı kapattınız, irademize el koymaya çalıştınız ama biz buna rağmen yeni örgütlerimizi kuruyoruz. Biz kadınlar mücadele çizgimizden, özgürlük çizgimizden asla vazgeçiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dedi.

'SAVAŞ DA DEĞİL BARIŞ DA ISRARCIYIZ' 
Savaş degil barış istediklerini vurgulayan Gülüm, halkların eşit, anadillerini özgürce konuşabildiği, barışta ısrarcı olduklarını kaydetti. Gülüm'ün konuşmasına karşı, "Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganı yükselirken Gülüm, yarın ki İstanbul 8 Mart programına katılım çağrısı yaptı.

KENDAL: DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ 
Söz alan TJA aktivisti Pınar Kendal da tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. Tüm kadınların yarın sokakta olacaklarını kaydeden Kendal, "Direne direne kazanacağız. Yaşamın yarısını biz kuruyoruz o yüzden her yerde olacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kadınlar halay ve horona durdu.