16 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlar Bakanlık önünden haykırdı: Yargı paketine sessiz kalmayacağız

İktidarın kadınların kazanımlarına saldırarak yaratmak istediği "makbul kadın"ı kabul etmediklerini, aileye mahkum olmadıklarını kaydeden Ankara Kadın Platformu, ne haklarından ne de hayatlarından vazgeçtiklerini vurguladı. 

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde toplanan kadınlar, bakanlığın "kutsal aile" adı altında kadın haklarını gasp ederek yürüttüğü politikaları protesto etti. Kadın katliamlarına dikkat çekmek isteyen kadınlar basın açıklaması öncesi bakanlık önüne ayakkabılar bıraktı. Kadınlar sık sık "Jin jiyan azadi", "Kadın cinayetleri politiktir", "Torba yasanı al başına çal" sloganları attı.

'NE AİLELERİNİZE MAHKUM OLACAĞIZ NE DE MAKBUL KADIN'
Söz alan Buse Uçer, kadın karşıtı politikalara karşı kadın dayanışmasını örgütlediklerini söyledi. Uçer, "İktidar, oluşturmak istediği yeni toplumsal yapıda kadına 'kutsal aileyi', 'makbul kadınlığı' ve şiddeti dayatıyor. Yeni sistemin kurucu öznesi olarak da 'makbul kadınları' görüyor. Bu nedenle en çok kadınlara, kadın mücadelesine ve feministlere saldırıyor. Biz kadınlar bir kez daha hatırlatıyoruz: Ne ailelerinize mahkûm olacağız ne de sınırlarını belirlediğiniz 'makbul kadınlar' olacağız. İktidar, kadın cinayetlerini ve erkek şiddetini önlemediği gibi sorunun derinleşmesine neden olan erkek egemen politikalara hız veriyor. Kadın mücadelesini bastırmak ve mücadelenin kazanımlarına el koymak için kadınların iradesine, yaşam alanlarına, bedenlerine ve emeklerine müdahale ederek onları kontrol altında tutmaya dönük kadın düşmanı uygulamalarına her gün bir yenisini ekliyor" sözlerini kullandı.

'İKTİDAR NAFAKA HAKKINA SALDIRIYOR'
Nafaka hakkına göz diken iktidarının çabalarının hala sürdüğünü söyleyen Uçer, "'Kadın erkek eşitliği fıtratımızda yoktur', 'Bir kereden bir şey olmaz' sözleri toplumda erkek egemenliğini büyütüyor. Mecliste oluşturulan boşanmayı engelleme komisyonu üzerinden kadınların boşanmasının maddi koşullarını sağlayan haklarını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kadın örgütlerini yok sayarak, kamuoyunda nafaka alanlar lüks içinde yaşıyormuş algısı yaratarak nafaka hakkını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Nafakayı bir tehdit olarak kullanarak kadınları erkek şiddetine boyun eğmek zorunda bırakmak istiyor. Bir süredir konuşulan 9. Yargı Paketi'nin meclis kapanmadan gündeme gelmesi bekleniyor. Henüz pakette yer aldığı söylenen madde değişikliği önerilerine dair kesin bir taslak bulunmasa da 23 farklı kanun, 3 kanun hükmünde kararnamede düzenleme yapılmak istendiği biliniyor. Beklenen yargı paketi 6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'dan Medeni Kanunda yer alan soyadı düzenlemesine, 'etki ajanlığı' suçundan mükerrer suç işleyenlere 'af' niteliğindeki infaz düzenlemesine kadar en başta kadınların yaşamını doğrudan etkileyen aleyhte değişiklikleri içeriyor" diye konuştu. 

'HAKLARIMIZ, HAYATLARIMIZ İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
İktidarın kadınların katledilmesi pahasına ailenin dağılmamasını hedeflediğini söyleyen Uçer, kayyum darbesiyle eşbaşkanlık sisteminin engellenmeye çalışıldığını belirtti. Geçmişten bugüne "evin reisi kocadır" maddesini, kürtaj yasaklarını, kadınların çalışma hakkının erkeğin iznine bağlanmasını, tecavüzcülerin evlilik yoluyla salıverilmesini nasıl kabul etmediklerini; tüm kazanımları mücadele ile kazandıkları gibi bu yargı pakete de sessiz kalmayacaklarını kaydeden Uçer, "Haklarımız, hayatlarımız için mücadeleye devam edeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması" vurgusu yaptı.