23 Eylül 2024 Pazartesi

Kadınlar Ankara'dan seslendi: Özgürlüğümüz için isyandayız

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını protesto eden kadınlar, "Özgürlüğümüz için isyandayız" dedi.

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını protesto etmek için Sakarya Meydanı'da bir araya geldi. Yüzlerce kadının buluştuğu eylemde, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz, hayatı durduruyoruz" yazılı pankartın yanı sıra, "Erkek devler katliamda sözleşti", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Özgürlüğümüz için isyandayız" yazılı dövizler taşındı.

HDP İzmir İl binasına yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğraflarının taşındığı eylemde, kadınlar zılgıt ve ıslıklar eşliğinde sık sık "Deniz Poyraz Ölümsüzdür", "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadî" sloganları attı. Kadınlar ayrıca, "İsyandayız" diye seslendi.

Eylemde yapılan açıklamada, kadına yönelik şiddetin engellenmediği vurgulandı. Sözleşmeden "tek adam kararıyla"  feshedildiği hatırlatılan açıklamada, "Erkek devlet İstanbul Sözleşmesi'ni feshederek kadın ve LGBTİ+'lara karşı düşmanlığını sürdürüyor. İstanbul Sözleşmesi bizim, Fesih kararı bizler için yok hükmünde. Bizler tüm haklarımızı sokakta mücadele ederek kazandık" denildi.

Deniz Poyraz'ın AKP'nin politikalarından alınan cesaretle katledildiği belirtilen açıklamada,"Deniz Poyraz isyanımızdır. Yaşam haklarımız için nasıl bedeller verdiysek sözleşmenin yürürlükte kalması için de bedel vermeye hazırız. Bizler en meşru hakkımız olan yaşam hakkımızı savunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın ardından kadınlar müzik eşliğinde dans, halay çekti. Kadınlar, eylemi kurulan serbest kürsüde yapılan konuşmalar ile sonlandırdı.

MAMAK
Mamak ilçesinde Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği dernek binası önünde toplandı. Kadınların Tuzluçayır Meydan'a yürümek istemesi engellenirken, kadınlar basın açıklamalarını yürüyerek okudu. Açıklamada "Hakkımız olan sözleşmenin elimizden alınmaması, 6284'ün uygulanması için isyandayız. Sesimizi bulunduğumuz her alanda duyurmak için mücadeleye devam edeceğiz. Son sözü kadınlar söyleyecektir. Şiddetsiz bir dünya ve ülkede yaşamak isteğimizden de hayatlarımızdan da haklarımızdan da İstanbul Sözleşmesinden de vazgeçmiyoruz vazgeçmeyeceğiz. Şimdi haklarımıza sahip çıkma zamanı" ifadelerine yer verildi.