21 Eylül 2024 Cumartesi

'Kadın özgürlüğünden bir adım geri atmayacağız'

JKŞ üyeleri, 19 Temmuz devriminin yıldönümü öncesinde kadın kazanımları ve işgal tehditlerine karşı mücadeleyi büyütme fikriyle seminer gerçekleştirdi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Kobanê'de "Rojava kadın devriminin 10. yılı; devrimin kazanımları ve gelişim sorunları" başlıklı bir seminer düzenledi. TKŞ binasında gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak SYPG temsilcisi Beritan Asya, Kadın Adalet Divanı Sözcüsü Sultan Efrîn ve eğitim emekçisi Necah Elî yer aldı. Seminere Sara Kadın Vakfı, Hilala Zerin Kültür Sanat Kurumu, Mala Jin ve Şehit Aileler Kurumu temsilcileri de katıldı.

Toplantının moderatörlüğünü yapan JKŞ yöneticilerinden Xanim İbrahim, katılımcıları selamladı, Rojava devrim savunmasında ölümsüzleşen savaşçılar için saygı duruşu yapıldı.

'BİR KERE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KAZANDIK, GERİ ADIM ATMAYIZ'
Seminerde ilk sözü alan SYPG Temsilcisi Beritan Asya, "Rojava kadın devrimi, 21. yüzyılda kadın iradesini temsil ediyor. Bu nedenle en önemli görevimiz bu devrimi savunmaktır" dedi. Efrin ve Serêkaniyê'ye yönelik işgal saldırılarını hatırlatan Asya, "Şengal'de, Efrin'de, Serikaniye'de binlerce kadın kaçırıldı ve sokaklarda satıldı, bugün de hala işgal altındaki Efrin'de Türk devletine bağlı çeteler tarafından aynı uygulamalar sürüyor. Kadın yine aynı saldırı altındadır" dedi.

Türk devletinin işgal tehditlerinin halen devam ettiğini hatırlatan Asya, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların özgürlüklerine sahip çıkacaklarını ve devrimi savunacaklarını dile getirdi. Asya, "Toplumun içine sokulduğu gerici yapıyı kabul etmiyoruz. Bir kere özgürlüğümüzü kazandık. Bir adım geri atmayız" dedi.

Devrim savunmasında ölümsüzleşen Sarya Özgür, Arin Mirxan, Raperin Dicle, Elende El Muhammed ve Awesta Xabur'u anan Asya şunları dile getirdi: "Görevimiz, kadın özgürlüğünden bir adım geri gitmesine izin vermemektir. Bugün devrimimiz demokratik aşamada, halkların birliği ve kardeşliği yolunda. Tüm halklar ve ezilen ulus kadınları birlik ruhunu büyütüyorlar, ki geleceğimizin sınırlarını daha da genişletmeye ihtiyacımız var. Bu devrimi ilerletelim. Devrimin kazanımları bu şekilde güvence altına alınır. Ortadoğu'da başlayan birliğimizin inşa adımını, dünya geneline yayabiliriz."

'KÖLELİK DÜZENİNİ İSTEYENLERİN TEHDİDİ ALTINDAYIZ'
Kadın Adalet Meclisi Sözcüsü Sultan Efrin, devrim öncesinde kadınların yaşadıkları baskı ve zulme dikkat çekti. Kadınların erkek egemen sistemde yok sayıldığını dile getiren Sultan Efrin, küçük yaşta evlilik ve çok eşlilik sorunları, berdel gibi kadını metalaştıran gerici toplumsal yapıya işaret etti. Sultan Efrin şunları söyledi: "Devrimle birlikte Kadın Adalet Meclisini kurmamız gerekiyordu. Zira kadın yanlı kanunlar ile birlikte kadın yaşamını savunma temelinde hareket etmek bizim için zorunluydu. Çünkü kadın haklarını savunmak toplumu savunmak anlamına geliyor."

Kadınların eşit ve ortak bir yaşam istediklerini belirten Sultan Efrin, "Özgür yaşamı kuruyoruz. Kölelik düzenini isteyenlerin tehdidi altındayız. Eğer kurumlarımızın temeli zayıf olursa yıkılır. Kadının toplumdaki rolünü büyüten ve güçlendiren adımlar toplumu da güçlendirir" ifadelerini kullandı.

Eğitim emekçisi Necah Eli de, devrim okullarında verilen eğitimin önemine dikkat çekti. Çocuklarını okuldan alıp dışarıya gönderen aileler olduğunu belirten Necah Eli, "Eğitime güvenin. Bu bizim için varlık yokluk sorunudur. Biz öğretmenlerin amacı, gençlerimizi güçlü kişilikler olarak eğitmektir. Böylece topraklarını, halkını ve devrimi savunacaklar" dedi. Gençler için üniversite eğitiminin önemine dikkat çeken Necah Eli, son olarak şunları söyledi: "Okullarımıza güvenin, çocuklarınızı eğitime teşvik edin" dedi.

Seminer sonrası Hilala Zerin Kültür Sanat Kurumu'na bağlı Grup Hevrin sahne aldı, müzik dinletisi gerçekleştirdi.