30 Eylül 2024 Pazartesi

Kadıköy'ün ortasında göz göre göre ağaç katliamı

TCDD ve Akfen İnşaat "Viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi" adı altında Söğütlüçeşme Marmaray istasyon bölgesinde gar ve AVM inşaatı için ağaç katliamına devam ediyor. Bölgedeki tahribatı yerinde inceleyen çevre aktivistleri, yüzlerce sağlıklı ağacın bir haftada kesildiğini tespit etti ve bölgeyi yeşil alan olarak korumak için derhal harekete geçme çağrısı yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Söğütlüçeşme Marmaray istasyon alanında "Viyadük inşaatı ve çevre düzenlemesi" adı altında AVM ve Gar inşaatına devam ediyor. Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ tarafından sürdürülen proje kapsamında, istasyon çevresindeki koruluk alanlar panellerle çevrildi. TCDD, proje planında bölgedeki ağaçların kuruduğunu ve değerli bitki örtüsünün "yok denecek kadar az" olduğunu iddia ederken, projenin yarattığı tahribatı yerinde kaydeden ve ağaçları numaralandıran çevre aktivistleri bölgede meşe, çam, elma, erik, kiraz, şeftali, nar, ıhlamur, sakız gibi çok sayıda değerli ağacın bulunduğuna ve bu ağaçların en ufak bir hastalık belirtisi taşımadığına dikkat çekti.

'PROJE KAPSAMINDA KESİLEMEYEN ÇAM AĞAÇLARI KURUMAYA TERK EDİLDİ'
Yaptıkları numaralandırma çalışması sonrası bölgede bulunan 552 ağaçtan geriye 270 tane kaldığına ve 250 ağacın kesildiğine işaret eden çevre aktivistleri, sadece 3 adet çam ağacında kuruluk tespit etti. Kuşdili Çayırı Platformu'ndan Gülsün Gökalp, kuruluk tespit ettikleri çam ağaçlarının da sağlıklı ve geniş gövdeli olduğunu, üzerlerinde başka ağaçların yetiştiğini ve ekolojik dengeyi sürdürdüğünü söyledi.

Öte yandan bir inşaat faaliyeti kapsamında bölgede sadece çam ağaçlarının kesilemeyeceğini kaydeden Gökalp, "Çam ağaçları sanki kaderine terk edilmiş gibi. Eğer bir inşaat faaliyeti için ağaç kesilecekse sadece çam ağaçları kesilemiyor, onlara dokunulamıyor. Ama biz onları kurumaya terk etmişsek o zaman kesilmesinde bir sakınca olmayacak. Diğer ağaçlar son derece sağlıklıyken biz sadece çam ağaçlarında bu kuruluğu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

'SAĞLIKSIZ BİR TANE BİLE MEYVE AĞACI YOK'
Bölgede sakız ağacı fidanları tespit eden çevre aktivistleri, sakız ağaçlarının da Kadıköy'ün yerli ağacı olduğuna ve ileride anıt ağaç olma özelliğine sahip olduğuna dikkat çekti.

"Viyadük inşaatı" adı altında inşa edilecek garın alt kısmında 108 adet dükkan yapılması planlandığını söyleyen çevre aktivistleri, bölgede tespit ettikleri çöplerin de ağaçların kesilmesi ve bölgenin betonlaşması için bahane olarak kullanılacağını, ancak yapılması gerekenin ağaçlara dokunmadan kirliliği ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. "Sağlıksız bir tane bile meyve ağacı yok. Biz sağlıklı meyve ağaçlarının kesilmesini istemiyoruz. Biz Gezi'de ağaçların kesilmesini istemezken Kadıköy ilçemizde yüzlerce sağlıklı ağacın kesilmesine razı olamayız" diyen Gökalp, proje kapsamında bu bölgenin "atıl alan" olarak nitelendirilmesine de tepki gösterdi.

'KADIKÖY BELEDİYESİ İNŞAAT KARŞISINDA SESSİZ'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay da istasyon altında yüksek suntalarla çevrilen alana girerek yapılan ağaç katliamını yerinde inceledi. Bölgedeki asırlık ağaçların katledildiğini dile getiren Türkay, alanın Kadıköy Belediyesi'nin tam karşısında olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Belediyenin karşısında olan inşaattan haberdar olmaması mümkün değil. Yukarıdan görebilirler ve günlerdir burada kesim yapılıyor. Kadıköy Belediyesi'ne sesleniyoruz, neden bu katliama göz yumuyor, ortak oluyorsunuz. Eğer bu mücadelede halkın yanına olacaksanız olun yoksa bu halk bunu unutmayacak."

Belediyenin yaşanan ağaç katliamı karşısında sessizliğini korumasına tepki gösteren Türkay, suntaların hemen bitişiğindeki kaldırıma yakın ağaçların ise kesilmediğini ve katliamın üstünün örtülmeye çalışıldığını vurguladı. "Her yeri betona boğmak isteyen bir iktidarla karşı karşıyayız" diyen Türkay, ağaç kesimi devam etmesine rağmen henüz alana beton dökülmediğini ve hala yeşil alan olarak kalmasının sağlanabileceğini söyledi. Tüm demokratik kamuoyunu ağaç katliamına karşı harekete geçmeye çağıran Türkay, halkı duyarlılığa davet etti.

'VİYADÜK DEĞİL RANTİYE İNŞAATI'
İnceleme ve numaralandırma çalışması sonrası ajansımıza açıklamalarda bulunan Gülsün Gökalp, bir hafta içerisinde yüzlerce ağacın kesildiğini ve ağaç kesimlerinin gece 03.00 ile 06.00 arasında yapıldığını kaydetti. Yapılan ağaç kesiminin yasadışı olduğunu ve projenin ruhsatının hala olmadığını belirten Gökalp, inşaat planına hukuki olarak da itiraz ettiklerini ancak projede koruluk alanların "atıl" olarak nitelendirilmesi sonrası valiliğin "ÇED raporuna gerek yoktur" kararı verdiğini ifade etti.

"Viyadük inşaatı aslında viyadük inşaatı falan değil kesinlikle rantiye inşaatıdır ve buraya AVM yapılmasına izin vermeyeceğiz. Belki kesilenleri kurtaramadık ama mevcut olanları korumak için mücadeleye devam edeceğiz" diyen Gökalp, Haydarpaşa Garı işlevsizleştirildikten sonra böyle zoraki bir gar projesine başlanmasına da ayrıca tepki gösterdi.