1 Ekim 2024 Salı

Kadıköy'de 'Barış zinciri' oluşturuldu

HDP, HDP Kadın Meclisi, HDK ve TJA, Kadıköy'de "Barış zinciri" oluşturdu. Eylem sırasında sık sık müdahale etmeye çalışan polis, açıklamının yapılmasının ardından kitleye saldırdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), HDP Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve TJA, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde "Demokratik Mücadele Programı"nın finalini gerçekleştirdi.

Birçok dilde "Adalet olmadan barış olmaz" yazılı pankart ile Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan eyleme HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri, HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Gençlik Örgütleri eyleme, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla katılırken eylem alanındakiler de alkış ve zılgıtlarla karşıladı.

Eylemde beyaz kurdela ile temsili barış zinciri oluşturuldu.

AVCI: HİÇBİR BARIŞ DURUP DURURKEN GELMEZ
İlk konuşmayı yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Türkiye'nin özlediği en önemli olan barışı Dünya Barış Günü'nde dillendirmenin önemine dikkat çekti. Savaşın kaçınılmaz sonucu olan ölümlere, yaralanmalara işaret eden Avcı, "Hiçbir savaş sonsuz değildir. Fakat hiçbir barış da durup dururken gelmez. Bunun bilincindeyiz" dedi.

Sağlığın, eğitimin istenilen düzeyde olmamasının nedeninin savaşa ayrılan bütçe olduğunu vurgulayan Avcı, "Biz biliyoruz ki 'çözüm sürecinde' halklarımız barışın geleceğine umut büyüttüler" diye konuştu. 

Avcı'nın konuşması sırasında polis kitleye müdahale etmeye çalıştı. "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atılırken, Avcı, polisi provokasyon yapmaması konusunda uyardı. 

'BÜYÜK BARIŞI BAŞLATIN' 
Partisinin Ankara'daki Barış Deklarasyonu'na işaret eden Avcı, hükumete seslendi ve "Bu ülkenin bu savaşta daha fazla kan daha fazla sci daha fazla ekonomik kayba tahammülü yok" dedi. Avcı, hükumete şu çağrıyı yaptı: "Müzakereleri başlatın, bu ülkeye büyük barışı getirin."

UĞURLU: MÜCADELEMİZDEN KORKUN 
HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu da hak ihlallerinin gölgesinde Dünya Barış Günü'nün kutlandığını dile getirdi. Uğurlu, "Biz diyoruz ki siz halkların emekçilerin gençlerin kadınların mücadelesinden korkun. Ama bu topraklara barışı, özgürlüğü, kardeşliği, eşitliği biz getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Dünyanın birçok noktasında özgürlük mücadelesi veren halkların gözünün Türkiye'de olduğunu vurgulayan Uğurlu, AKP/MHP blokunun Türkiye halklarına diktatörlükten başka birşey veremediğini kaydetti.

Üniformalıların devletin "cezasızlık" politikasından güç aldığını dile getiren Uğurlu, "And olsun ki Yezid anlayışına karşı Hüseyini duruşumuzla mücadele edeceğiz"

UCA: BARIŞ DİYENLER ENGELLENİYOR 
HDP Milletvekili Feleknas Uca da Kürtçe konuştu. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü kutlayan Uca, "Bugün içinde olduğumuz durum büyük bir utançtır. Barış için sesini yükseltmek isteyenler engelleniyor. Siz ne kadar engelleseniz de barış ve özgürlüğü beynimizden ve yüreğimizden çıkaramazsınız" dedi.

AKP/MHP'nin savaş ittifakı kurduğunu kaydeden Uca, "Binlerce insan katledildi, yüzlerce seçilmişimiz tutsak edildi" dedi. Uca, tutsak önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş olmak üzere tutsak siyasetçileri selamladı.

'SAVAŞIN SESİNİ SARAY'A TİKAYACAĞIZ' 
"Ne olursa olsun barış bu ülkeye gelecektir" diye vurgulayan Uca, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "bir hafta içinde bu sorunu çözerim" sözlerine dikkat çekti. Uca, "Birgun bu ülkeye barış ve özgürlük gelecek. Bu da birlikte mücadele ile olur. Barış için sesimizi yükseleceğiz ve savaşın sesini Saray'a tikayacağız" dedi. 

Açıklamanın ardından kitle İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri'nin rıhtımda yapacağı açıklamaya katılmak üzere alandan ayrıldı. Yürüyüş sırasında, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atıldığı için polis gözaltına almakla tehdit etti. Kitlenin alkış ve sloganı sürdürmesi üzerine polis gözaltı yapmaya çalıştı. HDP milletvekilleri gözaltıları engelledi. Kitle, saldırının ardından Kadıköy Rıhtım'a doğru yürüşe devam etti.