23 Eylül 2024 Pazartesi

Kader Ortakaya ve Fırat Şeran anıldı

Devrim şehidi Kader Ortakaya ve Fırat Şeran, Kasım Şehitler Ayı etkinlikleri kapsamında mezarları başında anıldı. Onları anmanın Rojava devrimine sahip çıkmaktan, onların mücadelesine sürdürmekten geçtiği vurgulandı.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) çağrısıyla Kasım Şehitler Ayı etkinlikleri kapsamında Kader Ortakaya ve Fırat Şeran Habipler Yayla Mezarlığında bulunan mezarı başında anıldı.

6 Kasım 2014 günü Suruç sınır noktasından Kobanê sınırını geçmesinin hemen ardından hedef gösterilerek katledilen Kader Ortakaya'nın mezar başı çiçeklerle donatıldı.

'KADER ORTAKAYA KENDİ SINIRLARINI AŞTI'
Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmada, şu ifadeler kullanıldı: "Kader emekçi bir ailenin çocuğuydu, yaşamını da hep emekçilikle geçirdi. Daha ortaokul sıralarından başlayıp konfeksiyonlarda bir yandan okuyup bir yandan çalışarak yaşamını sürdürdü. Üniversitede devrimcilerle buluştu, kadın özgürlük mücadelesi ise en çok buluşmak istediğiydi. Cumartesi Annelerinin eylemlerinden katledilen kadınlar için yan yan gelişlere Kader oradaydı. Yıl 2014'e geldiğinde ise gürül gürül çağlayan Rojava kadın devrimine 'ben kulaklarımı kapatamam' diyerek koşmaya karar verdi. Onun sınırdan geçiş isteği aynı zamanda kendi sınırlarını da aşışı idi. Sınırda ise buluşma hasretiyle katledildi. Şimdi onun mezar başı bizleri Kobanê'ye yüzümüzü dönüp tekrar bakmaya, gençlerin, kadınların kanıyla karılmış Rojava'ya sahip çıkmaya çağırıyor."

'FIRAT YOLDAŞIN PRATİĞİNDEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR'
Ortakaya'nın anmasının ardından Fırat Şeran'ın mezarı başına geçildi. Şeran, şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu sonrası yapılan konuşmada, "Yine bir Kasım ayındayız yoldaşlar. Bu Kasım'da da ölümsüzlerimizi anıyor olmanın gururuyla yürüyoruz. Ancak bu anmanın bizlerin önüne koyduğu görev ve sorumluluklar var. Fırat yoldaş şahsında düşünürsek, pratiğinden öğrenmemiz gereken çok şey var. Fırat yoldaş birçok kente ve alanda çeşitli çalışmalar yürütmüş ve her gittiği yerde de dokunduğu insanlarda iz bırakmıştır. Bu gerçeği yaratan sade ve mütevazi devrimcilik bizim ondan öğrenebileceğimiz en önemli şeylerden biri olarak karşımızda duruyor. Bu kadar sade ve duru bir devrimcinin tıpkı şiarımızda olduğu gibi daima ileri olanı seçmiş olması tesadüf değil. Daima ileri şiarının anlamına baktığımızda en basit tabiriyle tüm baskı ve zorluklara teslim olmadan devrim ve sosyalizm fikrini büyütmek diyebiliriz. İşte bu bakımdan da Ozan ve Fırat yoldaşların pratiğiyle hareket etmek daima ilerlemenin anahtarı olacaktır. Fırat yoldaş şahsında tüm ölümsüzlerimize buradan bir kez daha daima ileri şiarıyla yaşayacağımıza söz veriyoruz" denildi.