30 Eylül 2024 Pazartesi

Kaçmaz: Türkiye halkları çocukların katledilmesine rıza göstermemeli

HDP Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Hüseyin Kaçmaz, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük hava saldırılarında 8 çocuğun katledildiğini, 24 çocuğun ise yaralandığını belirterek, uluslararası kamuoyuna AKP-MHP iktidarının işlediği savaş suçlarına karşı ses çıkarma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk Komisyonu Eş Sözcüsü Hüseyin Kaçmaz, Ankara'da bulunan HDP Genel Merkezinde Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye düzenlediği hava saldırılarında katledilen çocuklara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

'8 ÇOCUK KATLEDİLDİ, 24 ÇOCUK YARALANDI'
AKP iktidarının dış politikasını şiddet üzerinden yürüttüğünü belirten Kaçmaz, iktidarın sivil, çocuk, genç, yaşlı demeden savaş suçu işlediğini dile getirdi. Tahran ve Soçi zirveleri sonrası Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırılara hız kazandırıldığına işaret eden Kaçmaz, Türk devletinin hava saldırılarında 8 çocuğun katledildiğini, 24 çocuğun ise yaralandığını açıkladı.

Katledilen ve yaralanan çocukların bilgilerini kamuoyuyla paylaşan Kaçmaz, "Bu çocukların heyecanları, coşkuları, hayata dair beklentileri varken bu saldırılarda ya hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Çoğu yaralı diye geçen çocuklar ömür boyu vücutlarında bunun izlerini taşıyor. AKP-MHP iktidarının Kürt düşmanı politikaları neticesinde bu çocuklar yaşamlarını kaybetmektedir" dedi.

'ÇOCUKLARIN SESİNE TÜM DÜNYA KULAK VERMELİ'
Yerel kaynakların da bu saldırıları pek çok kez doğruladığını hatırlatan Kaçmaz, 7 Ağustos'tan bu yana yaşanan saldırılarda çocukların sesini ne iktidarın ne de uluslararası kamuoyunun duyduğunu söyledi. 7 Ağustos'ta  Qamişlo'da çocukların saldırılara karşı basın açıklaması yaptığına dikkat çeken Kaçmaz, "Yıllardır savaşın gölgesinde büyüyen çocuklar, savaşın gölgesinde yaşamak istemediklerini belirtmişlerdi. Bu çocukların sesine bütün dünya kulak vermelidir. Ölüm politikalarına karşı yaşamı talep eden bu çocukların taleplerini selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

'HERKES NET BİR TAVIR ALMALI'
Birleşmiş Milletler'e seslenen Kaçmaz, Türk devletinin Rojava'ya dönük saldırıları karşısında herkesin görevini yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Saldırılarda katledilen çocuklarla ilgili bir rapor hazırlanması ve uluslararası kamuoyuyla gerçeklerin paylaşılması çağrısında bulunan Kaçmaz, Türkiye'deki bütün siyasi partilerin de çocukların katledildiği saldırılara karşı net bir tavır alması gerektiğini söyledi.

Demokratik kitle örgütlerine de çocuk katliamlarına karşı sessiz kalmama çağrısı yapan Kaçmaz, işlenen savaş suçlarının açığa çıkmasını ve kimsenin bu suça ortak olmamasını istedi. Kaçmaz, "Türkiye halkları çocukların katledildiği bu saldırılara rıza göstermemelidir" dedi.

'SALDIRILAR SON BULANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
AKP-MHP iktidarına seslenen Kaçmaz, şöyle devam etti: "Basına yansıyan, yerel kaynaklar tarafından doğrulanan ağustos ayı içerisinde yaşamını yitiren 8 çocuğa ve yaralanan 24 çocuğa ilişkin AKP-MHP derhal bir açıklama yapmalıdır. Dışişleri Bakanlığı ile Millî Savunma Bakanlığı derhal çocuklara yönelik bu suça ilişkin bir açıklama yapmalıdır. Bu suça imza atanlar açığa çıkarılmalı, derhal yargılanmalıdır. HDP olarak çocuklara yönelik bu saldırılar son bulana kadar ve bir çocuğun daha ölmemesi için mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Bu saldırılar Kürde yönelik düşmanlığı gözler önüne sermektedir. Kürdü düşman gören ve savaş suçlarına imza atan iktidar asla bu politikalarıyla başarılı olmayacaktır."