16 Eylül 2024 Pazartesi

JKŞ'den Kobanê ve Heseke'de Rojava devriminin 12. yılı kutlaması

Kobanê ve Heseke'de devrimin 12. yılına ilişkin etkinlikler düzenleyen JKŞ, büyük bedellerle gerçekleşen Rojava devriminde kadınların birçok kazanım elde ettiği ve bu kazanımların korunması gerektiği kaydedildi. 

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) 19 Temmuz devriminin yıldönümünü Fırat kenarında gerçekleştirdikleri etkinlikle kutladı. "Yine ve yeniden yaşasın Kadın devrimimiz!" şiarıyla buluşan kadınlar devrim mücadelesinde ölümsüzleşenleri andı. Kobanê davasında tutsak siyasetçileri selamlandı.

Etkinlikte JKŞ adına yapılan konuşmada, devrimin zor koşullar altında kurulduğuna ve ayakta kalmaya çabaladığı belirtildi. "Az ya da çok herkes bu devrim için bedel verdi. Bugün burada rahatça buluşuyor gülüp eğlenebiliyorsak bugünlerin hayalini kurarak can verenlerin sayesinedir. Onları unutmayalım. Ben de bu vesileyle devrim şehitlerimizi bir kez daha anıyorum" denildi.

Devrim için binlerce şehit verdiklerini bir o kadar da kişinin gazi olduğu kaydedilen konuşmada, binlerce insanın devrimi  savunmak için Türk devletinin ya da BAAS rejiminin tutsağı edildiği vurgulandı. "Bugün hala Kobanê'yi savunduğu için Türkiye zindanlarında yatan devrimciler var. HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve yoldaşlarını buradan bir kez daha selamlıyorum. Onlar bizim için çok zor koşullarda direnişi sürdürüyorlar. Düşmanın karşında baş eğmediler, onurla Rojava devrimini savundular" denilen konuşmada, bedel ödeyenlere hakkının ancak devrimin Ortadoğu'ya yayıldığında ödeneceği vurgulandı. 

Hapishanelerde süren direnişlere dikkat çekilen konuşmada, "Kürdistan'ın farklı parçalarında sömürgeci inkarcı rejimlere karşı direniş yürüten sayısız devrimci kadın var. Onların zindanlardaki direnişlerini selamlıyorum ve bir kez daha söylüyorum, yaşasın zindan direnişimiz" denildi.

Devrimde var olan sorunlara dikkat çekilen konuşmada, şöyle devam etti: "Bu devrimde var olan ekmek, mazot, elektrik vb. yaşamsal sorunların sebebinin devam eden özel mülkiyet olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bu devrimi sosyalizme ulaştırmak için mücadele ediyoruz. Biz sınıflara karşıyız, biz yoksulların, ezilenlerin hareketiyiz. Devrimimiz bir kuşatma altında. Bir yandan Suriye rejimi bizi geriletmeye çalışıyor, bir yandan Türk devleti her an saldırıyor, bir yandan emperyalist devletler devrimin içini boşaltmak için çalışma yürütüyor."

Çözümün sosyalizmde olduğu vurgulanan konuşmada, "Tüm bunların arasında tek kurtuluş bu devrimi sosyalizme ulaştırmaktır. Biz Rojavalı komünistler olarak biliyoruz nasıl ki devrimin ilk yıllarında öncülüğü kadınlar yaptıysa devrimi sosyalizme ulaştırırken de öncülüğü kadınlar yapacaktır" diye kaydedildi.

Rojava'da yapılması planlanan belediye seçimlerine ilişkin de şunlar söylendi: "Önümüzde seçim süreci var. Birkaç aya seçimler gerçekleşecek. Türk devleti seçimlerin olmaması için çok çalışıyor. Bu süreçte düşmanın her türlü saldırısına karşı uyanık olmalıyız. Sandıklara gitmeliyiz, oyumuzu kullanmalıyız. Bugünden itibaren herkes komşusunu arkadaşını kontrol edecek, seçmen kağıtlarının kaydını yaptıracak. Bizde JKŞ olarak kapı kapı dolaşacağız ve seçimler için açıkladığımız deklarasyona uygun olarak çalışma yürüteceğiz. Bu herhangi bir süreç değildir. Devrimin kazanımları hedef alınıyor. En fazla kadınlar sandıklara gitmeli ve bu kazanımları korumalıdır. Devrim karşıtlarının bu süreçteki kirli oyunlarını boşa çıkarmalıyız. Her şeyden önce unutmayalım biz bu devrimi koruyacağız ve büyüteceğiz."

Rojava devriminde yaşanan sorunlara değinilen konuşmada, kadınların bu sorunlardan daha fazla etkilendiği vurgulandı. Rojava devriminin kazanımlarının tüm dünyaya örnek olduğu söylenen konuşmada, "Eleştirilerimiz var, fakirlik yoksulluk var hepimiz hayatlarımızda bu sıkıntıları yaşıyoruz. Kadınlar bunlardan daha fazla etkileniyor. Bunların sebebi devrim değil bunların sebebi hala sosyalizme ulaşamamamızdır. Biz Rojava devrimini geliştirmeyi ilerletmeyi hedefliyoruz. Devrimin karşında değiliz içindeyiz, komünist öncüsüyüz ve söz veriyoruz bu devrim sosyalizme ulaşacaktır. Biz bu devrimi ve kazanımlarını korumaya devam edeceğiz. Bugün yeteri kadar görmüyoruz, bazen anlamakta zorluk çekiyoruz ama kadın kazanımları dünya bakımından örnek teşkil ediyor. Kadın Evi (Mala-Jin), kadın kanunlarımız, eşit işe eşit ücret konusundaki tutumumuz, eşbaşkanlık sistemimiz, kadın ordumuz vb.birçok konuda dünyaya örnek oluyoruz" denildi.

Genç kadınların devrimin öncüsü olduğu belirtilen konuşmada, "Aramızda birçok genç arkadaşımız var. Bugün yaşlarına bakıyorum en fazla 17- 18 yaşındalar. Yani sizler devrim olan bir ülkede devrim topraklarında büyüdünüz. Devrimin ilk yıllarında çocuktunuz bu devrimde artık birer gençsiniz, devrimin öncülerisiniz. Başka ülkelerde yaşamadınız, yeteri kadar okumalısınız ve dünyayı tanımalısınız. O zaman Rojava devrimin ne kadar değerli olduğunu göreceksiniz. Devrimimizde kadın kanunları, kadın ordusu var bu bize güç veriyor. Dünyanın pek çok yerinde kadınların en temel haklardaki mücadeleleri sürdürüyor. Daha fazla örgütlenmeli devrime sahip çıkmalıyız. Kadın kanunlarını uygulamalıyız. Aşiret kültürünün ve gerici geleneklerin bize dayattıklarına karşı çıkmalıyız. Çok eşliliği asla ve asla kabul etmeyin bu kanunlarımızda da yasaktır. Erken yaşta evliliklerden uzak durun, yasalarımızda bunlar mevcut. Aşk, sevgi kavramlarını kullanarak sizi erkeğin himayesine sokmaya çalışanlara değersiz ilişkilere sürükleyenlere karşı çıkın. Düşmanlarımız özel savaş yöntemleri kullanarak sizi devrimden uzaklaştırmaya çalışıyor. Birbirimize destek olalım, genç kadın meclislerimizi kuralım CKŞ saflarında örgütlenelim" çağrısı yapıldı.

Devrimin yeni bir yılını kutlanırken, komünist kadınların da kitleselleştiğine dikkat çekilen konuşmada, şu sözlerle JKŞ'de örgütlenmeye çağrıldı: "Yoldaşlar, dostlar devrimimiz bir yılına daha girerken mutluyuz. Ama unutmayalım savaş halindeyiz. Herkes buna göre yaşamalıdır. Geçen sene Yılmaz yoldaş bizimle birlikteydi ama bu yıl yok. Buna karşın her gün güçlenip büyüyoruz, yeni insanlar bize katılıyor. Günlerdir sayımız çok olduğu için bu etkinliğe bir yöntem arıyoruz. Ne mutlu bize ki kitlemiz her gün biraz daha artıyor. Bir değil birden fazla etkinlik yapmamızın zorunluluğu bizi yönetiyor. Hedefimiz bir sonraki seneye iki değil üç, üç değil dört ve daha fazla kutlama yapmak olmalı. Bu sizin başarınız. Emeğinize sahip çıkın, örgütünüze sahip çıkın daha fazla insana ulaşın ve örgütlenin. Bunun için devrimimizi koruyalım. JKŞ saflarında örgütlenelim, herkesi JKŞ saflarında örgütlenmeye çağıralım."

Konuşma, "Yine ve yeniden yaşasın kadın devrimimiz", "Yaşasın Rojava devrimi", "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla son buldu.

Konuşmanın ardından ortak sofralar kuruldu halaylar çekildi. Etkinlik Suruç şehitleri anmasına katılım çağrısıyla son buldu.

HESEKÊ'DE KOMÜNİST KADINLAR DEVRİM YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI
JKŞ, devrimin yıldönümü kutlama etkinliğini Hesekê'de ki Reşo düğün salonu bahçesinde gerçekleştirdi. Saygı duruşu ardından JKŞ sözcüsü Fadya Sido katılımcıları selamladı, devrim mücadelesinde ölümsüzleşenleri andı. Devrimin inşa sürecinde yaşanan zorluklara dikkat çekti.

Buna rağmen devrimde kadınların önemli kazanımlar elde ettiğini kaydeden Fadya Sido, kazanımlara sahip çıkılarak devrimin ilerletilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Devrime dönük saldırılara dikkat çeken Fadya Sido, kadınların örgütlenerek bu saldırılara güçlü yanıt verebileceğini
vurguladı.

Serbest kürsü ile devam eden etkinlik, halaylarla sona erdi.