21 Eylül 2024 Cumartesi

JKŞ'den 8 Mart açıklaması: Yaşasın kadın dayanışması, yaşasın kadın devrimi

8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü'ne mücadelede ölümsüzleşen devrimci kadınların mirasının yolu aydınlattığının altını çizen Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ), "Tüm dünyada eşitlik ve özgürlük bayrağını yükselten tüm emekçi kadınların ve yoldaşlarımızın mücadelesini selamlıyor ve 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutluyoruz. Ve bir kez daha gür bir sesle haykırıyoruz; yaşasın kadın dayanışması, yaşasın kadın devrimi. Yaşasın devrim yaşasın sosyalizm."

Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Rojava devrim topraklarından bugün eşitlik, özgürlük, adalet ve kapitalist erkek egemen sisteme karşı cins mücadelesi veren tüm kadınları selamlayan JKŞ, 8 Mart'ın tarihine atıfla, "Newyork'ta yakılarak katledilen 129 işçi kadının, Paris Komününde mücadele eden kadınların, ABD'den Avrupa'ya seçme seçilme hakkı için mücadele eden kadınların ve onların mücadelesini devrimler ile buluşturan büyük Sovyet devriminin önderleri Kollontayların, Clara Zetkinlerin, Rosa Luxsemburgların, İnesaların mücadele mirası bugün yolumuzu
aydınlatmaya devam ediyor" denildi. 

'KAPİTALİZMİN, EMPERYALİZMİN RENGİ ERKEK EGEMENLİĞİDİR'
Dünyada bir tarafta kapitalist ve emperyalist güçler arasında paylaşım savaşları yaşanırken kadın kimliğini ve varlığını yok ettiğine dikkat çeken Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ), açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Dünyayı savaş alanına çeviren kapitalizmin, emperyalizmin rengi erkek egemenliğidir, kadın ve LGBTİ düşmanlığıdır. Kapitalizmin tarihi aynı zamanda kadını köleleşmesinin tarihidir. Bir o kadar erkek egemenliğine karşı kadın savaşımının ve mücadelesinin tarihidir. Bugün kendi çıkarları doğrultusunda dünya ezilen halklarını savaşa sürükleyen zihniyete karşı ilk başta kadınlar örgütlenmeli ve savaşmalıdır.

'KAZANACAK OLAN YİNE KADIN İRADESİDİR'
8 Mart nasıl ki işçi, emekçi kadınların ve onların öncü kuvvetleri sayesinde kazanılmışsa ve bütün dünyada kadınların ortak mücadele mirasına dönüşmüşse bugün gerici erkek egemen savaşlara, işgallere karşı kazanacak olan yine kadın iradesidir. 21. YY kadın devrimleri çağı olarak bu gün bütün dünyada erkek egemen sistemleri sarsmaya devam ediyor. Bugün bunun en somut örneği ise Rojava kadın devrimimizdir. 100 yıllık erkek egemen BAAS rejimine karşı, gerici erkek egemen DAİŞ ve türevi çetelere karşı, işgalci Türk devletine karşı Rojava devrimini kadın devrimi ile taçlandıran Kürt, Arap, Ermen, Süryani kadınlar kadın devrimini büyüterek erkek egemen kodları yıkmaya devam ediyor.

8 Mart'ın, Claraların, Rozaların mirasını devralan binlerce kadın büyük bedeller ile bu devrimi korumaya devam ediyor. İşte özgürlük çizgisi Hevrin Xeleflerin, Yadê Eqîdelerin, Avesta, Destan, Raperin, İvana ve Zilan Destanların ve binlerce kahraman kadın şehidimizin savaş çizgisi ile buluşuyor.

'DEVRİMİMİZ SALDIRILAR ALTINDA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR'
Devrimimiz saldırılar altında büyümeye devam ediyor. Son Hesekê Hapishane saldırısında bütün halklardan kadınlar YPJ, HPC-Jin, Asayiş saflarında bir kez daha birleşerek DAİŞ'i yenilgiye uğrattı. DAİŞ'i yenen kadınların iradesi tüm halkların ve devrimimizin düşmanı, kadın düşmanı AKP-MHP faşizmini, Afganistan da kadın düşmanı Talibanı yenecektir. Fakat bunun için örgütlülük ve özsavunma en başat ihtiyaçtır.

'ÖZGÜRLÜĞÜN ÇITASINI DAHA FAZLA YÜKSELTMEK'
Bugün kadın devrimimizin gücü, yasalarımızın bize verdiği haklar, devrimimizin kadın özgürlükçü yanı kadın erkek egemenliğini yenilgiye uğratmak için en büyük fırsattır. Tecavüze uğrayıp katledilen 5 yaşında ki Yasmin, Arap kadınlarının öncü Gücü Hind ve Sada, her gün şiddete uğrayan onlarca kadın, her gün işgal tehdidi altında olan özgür topraklarımız, Efrinde her gün kaçırılıp tacize ve tecavüze maruz bırakılan yüzlerce kadının çığlığı bize daha fazla özgürlüğü haykırıyor. Kadın örgütlülüğünü ve özsavunmasını büyütmek, kazanımlarımız koruyup büyütmek, kadın devriminin bize verdiği yasal hakları bir güç haline getirmek, devrimimizi evlerin içerisine taşıyarak toplumsal erkek egemen zihniyet ile mücadele etmek özgürlüğün çıtasını daha fazla yükseltmektir.

'TÜM KADINLARIN MÜCADELESİNİ DEVRİM COŞKUSUYLA KUTLUYORUZ'
Biz Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ) olarak tüm emperyalist çıkar ve çelişki savaşlarına karşı, erkek egemen iktidar savaşlarına karşı, işgale, sömürgeciliğe karşı, kadına yönelik şiddete, emek sömürüsüne karşı tüm kadınları kadın devriminin özgürlük ve eşitlik çizgisinde 3. bir yol olarak sınıf ve cins devrimini büyütmeye çağırıyoruz. 8 Mart günü eşitlik, özgürlük, adalet için meydanları kadınların isyan ateşi ile tutuşturacak olan tüm kadınların mücadelesini Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'den devrimimizin coşkusu ve heyecanı ile kutluyoruz.

'YAŞASIN KADIN DEVRİMİ'
Evlerden iş yerlerine, sokaklardan her alana kadar kadın grevi ile toplumsal cinsiyetçi rolleri ret eden kadınları selamlıyoruz. 3 parça Kürdistan'dan özgür dağlara sömürgeci işgallere ve erkek egemen zihniyete karşı mücadele eden kadınların mücadelesini selamlıyoruz. Tüm dünyada eşitlik ve özgürlük bayrağını yükselten tüm emekçi kadınların ve yoldaşlarımızın mücadelesini selamlıyor ve 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutluyoruz. Ve bir kez daha gür bir sesle haykırıyoruz; yaşasın kadın dayanışması, yaşasın kadın devrimi. Yaşasın devrim yaşasın sosyalizm."