22 Eylül 2024 Pazar

JKŞ: Türkiye'nin saldırıları önce kadınları hedef alıyor

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Kobanê Kadın Özgürlük Meydanı'nda Türkiye'nin işgal saldırılarına karşı basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ,) işgal altındaki Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'de kadınlara yönelik yaşanan kaçırma, taciz, tecavüz ve şiddete karşı eylem yaptı.

Eylemde açıklama yapan Niştiman İbrahim, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün tarihçesini hatırlattı. Niştiman İbrahim "Mirabel Kardeşler, 1960 yılında Dominik Cumhuriyetinde Trujilo diktatörlüğünün karşısında sosyalist parti üyeleri olarak mücadele sembolü oldular. Patriya, Mariya ve Mirabel kardeşler Trujilo polisleri tarafından kaçırıldılar. 25 Kasım günü katledildiler. 1999 yılında 25 Kasım günü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edildi" dedi.

Kapitalist sistemlerde siyasetin kadın gerçeğinin yok edilmesi üzerine kurulduğunu vurgulayan Niştiman İbrahim şöyle devam etti: "Bu yüzden bütün dünyada her gün binlerce kadın erkek egemen kapitalizm tarafın katlediliyor. Bugün Ortadoğu ve dört parça Kürdistan'da emperyalist güçler ve bölgesel işgalci devletler önce kadınları ve kazanımlarını hedef alarak savaş yürütüyorlar. İşgalci Türk devleti bütün gücüyle Rojava'ya saldırıyor. Türk devleti kazanımlarımıza ve topraklarımıza saldırdığında önce kadınlar olarak bizi hedef alıyor."

Türk devletinin işgalinden sonra Efrin'de yüzlerce kadının kaçırıldığını söyleyen Niştiman İbrahim, "Türk askerleri ve çeteler en vahşi şiddeti gerçekleştiriyor. Serêkaniyê'de de aynı siyaset yürütülüyor. En büyük şiddet yöntemi şehirlerimizin ve topraklarımızın işgalidir. Biz Rojavalı kadınlar olarak Efrin ve Serêkaniyê'nin işgallerinin karşısında ülkemizin ve toprağımızın kurtuluşunu istiyoruz. Biz Devrimci Komünist Kadınlar olarak İşgalci Türk devletinin kadın kazanımlarını hedef alan siyasetini kınıyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan kadınlar sık sık "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşasın Efrin, Serêkaniyê direnişi" ve "Yaşasın kadın devrimimiz" sloganları attı.