30 Eylül 2024 Pazartesi

JKŞ: Rojava kadın devrimi kadınların iradesidir kutlu olsun

Rojava devriminin 9. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan JKŞ, "Tüm kadınları tüm saldırı ve işgal planlarına karşı Rojava kadın devrimin iradesine sahip çıkmaya ve savunmaya çağırıyoruz" dedi.

Jinên Komûnîst Ên Şoreşger (Komünist Devrimci Kadınlar-JKŞ), Rojava devriminin 9. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yayınladı. JKŞ açıklamasında, tüm kadınlara saldırı ve işgal planlarına karşı Rojava kadın devrimin iradesine sahip çıkma çağrısı yapıldı.

"Rojava devrimi 9. yıl dönümünde kadınların iradesi olmaya devam ediyor. Suriye topraklarında on yıllarca erkek egemen baskıcı, diktatör BAAS rejimi tarafından iradesi, kimliği, dili, tarihi yok edilmeye çalışılan Kürt, Arap, Süryani ve farklı inanç topluluklardan kadınlar Rojava kadın devrimi modeli ile tarihi kadın kazanımları yarattı" denilen JKŞ açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"2011 yılında Kürt halkının öncülüğünde başlayan Rojava devrimi hem askeri alanda, hem de siyasal ve toplumsal inşada binlerce kadının katılımı ile bir kadın devrimi iradesine dönüştü. Kadınlar silah ve siyaset gücü ile bir kez daha toplumun yarısı olma gerçekliğini bu devrim ile ispatladılar. Eş başkanlık, komün, meclis, özgün kadın kanunları ve Özerk yönetim sistemi ile Kürt, Arap ve Süryani kadınlar, genç kadınlar yıllardır kadınlar toplumu yöneten iradenin yarısı oldular."

"Binlerce kadın bu devrim uğruna gerek savaş cephelerinde, gerek toplumsal inşa alanında büyük bedeller ödeyerek bu devrimin kadın kazanımlarını garantilediler. Şehit Şilan, Arin, Avesta, Barin, Hevrin, Sarya, Destan, Raperin, Avaşin, Aynur ve Cerenler bu devrimin öncü gücü oldular" diyen JKŞ, şunları kaydetti:

"Devrimimiz 9. yılında emperyalist ve işgalcilerin kuşatması altında. Başta işgalci, faşist Türk devleti ve ona bağlı çeteler, gerici, sömürgeci bölge devletleri ve emperyalist güçler biz kadınlar şahsında devrimimizin iradesini kırmak istiyorlar. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî Türk devletinin işgali altında ki bölgelerde ilk olarak kadınlar hedef alınmaktadır. Hevrin Xelef ve Kobanê de katledilen devrimin öncüsü kadınlar şahsında kadın devriminin iradesi kırılmak isteniyor. Özellikle son süreçte toplum içerisinde kadın iradesine ve bedenine yönelik uygulanan özel savaş yöntemleri ile kadın gerçekliği yok edilmeye çalışılıyor."

Açıklamada, "Biz Komünist devrimci Kadınlar (JKŞ) olarak 9. Yılında başta Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'li, Ortadoğu ve tüm dünya kadınlarına kutluyoruz. Bu devrim ve kazanımlar Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'li kadınların kazanımları olduğu kadar tüm Ortadoğu ve dünya kadınlarının da kazanımıdır. Bu nedenle bir kaz daha tüm kadınları tüm saldırı ve işgal planlarına karşı Rojava kadın devrimin iradesine sahip çıkmaya ve savunmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.