24 Eylül 2024 Salı

JİTEM Davası'nda savcı mütalaa vermedi

Kızıltepe JİTEM Davası'nda alınan karara rağmen savcı mütalaa vermedi, avukatların reddi hakim talebi ise reddedildi. Duruşma, 28 Mayıs'a ertelendi.
Komuoyunda "JİTEM davası" olarak bilinen, Mardin Kızıltepe'de 1992-1996 yılları arasında 22 sivilin asker ve korucular tarafından öldürülmesine ilişkin açılan davanın 17. duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanıklar yine duruşmaya katılmadı.
 
Dava kapsamında, dönemin Jandarma Komutanı emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir, "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek" suçlarından yargılanıyor.
 
AVUKATLARIN REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ
 
Kimlik tespiti yapıldı, heyet değiştiği için bir önceki duruşmanın tutanakları okundu. Avukat Erdal Kuzu'nun reddi hakim talebiyle verdiği dilekçenin, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiği açıklandı. Avukat Senem Doğanoğlu, esas hakkında beyanda bulunmak içni süre talebinde bulundu.ü
 
SAVCI MÜTALAA VERMEDİ
 
Bir önceki duruşmada alınan karar üzerine savcının mütalaa vermesi bekleniyordu. Ancak savcı, dosyanın kapsamlı olduğunu belirterek, süre talebinde bulundu.
 
Mahkeme heyeti, avukatların ek süre talebini kabul etti, Adıyaman Açık Hapishanesi'nde bulunan sanık Mehmet Salih Kılıçarslan'ın bir sonraki celseye SEGBİS ile katılması için yazı yazılmasına karar verdi. Duruşmayı, 28 Mayıs'a erteledi.