22 Eylül 2024 Pazar

İzmirli kadınlardan İstanbul Sözleşmesi nöbeti

İzmirli kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için Alsancak'ta nöbet tuttu. Katledilen kadınların hayatlarının anlatıldığı nöbette, bir kez daha "İstanbul Sözleşmesi bizim" vurgusu yapıldı. 

İstanbul Sözleşmesi İzmir Kampanya Grubu, Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde mor kurdelalarla zincir oluşturdu ve "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diye haykırdı. Kadınlar bir saat boyunca; kazanılmış hakları, yaşamları ve İstanbul Sözleşmesi için nöbet tuttu. 

"İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmeyiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde; "Haklarımızdan, yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz", "Eşitlik ve özgürlük için yaşasın kadın dayanışması", "Tartışmıyoruz, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istiyoruz", "Ayrım yapma sözleşmeyi uygula" sloganlarının öne çıktığı dövizler de taşındı, LGBTİ+ bayrakları taşındı. 

Halka yönelik konuşmalar yapan kadınlar AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı aldığı bir kararla İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini kabul etmeyeceklerini vurguladı. Kadın katillerinin, şiddet faillerinin erkek yargı eliyle korunduğu kaydedildi. 

Bu haftaki eylem 1 Mayıs nedeniyle işçi ve emekçi kadınlara atfedildi. Oturma eylemiyle devam eden nöbette, katledilen kadınların hikayeleri anlatıldı. 

Eylemde sık sık, "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Yaşasın kadın dayanışmamız",