23 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'de Sabahattin Ali'nin akıbeti soruldu

İHD İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla bu hafta yaptığı eylemde yazar Sabahattin Ali'nin akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla Konak eski Sümerbank önünde eylem yaptı. Eylemde açıklama yapan İHD Şube yöneticisi Caner Canlı, 31 Mart 1948 sabahı yurtdışına çıkmak üzere İstanbul'dan ayrılan yazar Sabahattin Ali'nin akıbetini sordu.
 
Sabahattin Ali'nin 2 Nisan 1948'de de Kırklareli'nde sınırı geçmek isterken, başına vurulan sopa darbeleriyle öldürüldüğünü belirten Canlı, cenazesinin aylar sonra çobanlar tarafından tesadüfen bulunduğunu ancak "inceleme yapılacak" denilen alındığını ancak ortadan kaybedildiğini söyledi.
 
AFLA SERBEST KALDI
 
Hala bir mezarı bile olmayan Sabahattin Ali'nin cinayetini üstlenen Ali Ertekin'in emniyetteki ifadesinde "Milli hislerinin galeyana geldiğini, memleketi zararlı birinden kurtardığını, kamuoyundan alkış ve takdir beklediğini" dediğini belirten Canlı, Dört sene ceza alan Ali Ertekin birkaç hafta sonra çıkarılan afla serbest bırakıldığına işaret etti. 
 
'YIKICI PROPAGANDA İLE SUÇLANDI'
 
Ali'nin baskıcı hükümet politikalarına muhalefet ettiği için polisler tarafından sürekli izlendiğini dile getiren Canlı, sağ basın tarafından da hedef gösterildiğini söyledi. Ali'nin iktidarın hoşuna gitmeyen, eleştirel düşüncelerini açıklayan kişilerin "düşman" ve "vatan haini" ilan edildiği ortamda "Hep birlikte; özgür ve eşit biçimde insan gibi yaşamak mümkündür" dediğini hatırlatan Canlı, Sabahattin Ali'nin yoksulluğu ve yolsuzlukları gündeme getirmesi nedeniyle "yıkıcı propaganda" yapmakla suçlandığını dile getirdi.
 
Canlı, Demokrat Parti iktidarının Başbakan Yardımcısı olan Samet Ağaoğlu'nun ölümünden on yıl sonra, 1992 tarihinde yayınlanan günlüğünün 14 Ocak 1949 tarihli notunda: "Adnan Menderes Sabahattin Ali'nin hükümet tarafından öldürtüldüğünü söyledi" diye yazdığını ifade etti. Sabahattin Ali'nin mezar yeri açıklanması gerektiğini ifade eden Canlı, "Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde bulunan gizli dosyalardaki Sabahattin Ali ile ilgili bilgiler kamuoyuna açıklanmalıdır" ifadesinde bulundu. 
 
Canlı, kayıp yakınlarının mücadelesinin sonuna kadar devam edeceğini söyledi.