30 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'de Madımak anması: Unutturmayacağız

Madımak'ta katledilen 33 can için İzmir'de düzenlenen anmada, "rızalık şehri" kurulana kadar mücadelenin süreceği kaydedildi.

Sivas katliamının 29. yılında katledilen İzmir'de anıldı. Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen anmada 33 canın fotoğrafının yer aldığı, "Her yer Madımak, her yer yanıyor. Unutmadık, unutmayacağız" yazılı pankart açıldı. 

Gençlik örgütleri de anmaya, "Suruç için adalet Sivas için adalet" yazılı pankartla katıldı. 

Alevi örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve emek-meslek örgütlerinin katıldığı anmada, katliamın nasıl gerçekleştiği hatırlatıldı. Bugüne kadar gelen tüm iktidarların, baskı, şiddet, tutuklama, inkar, imha, asimilasyon vb. bütün yöntemleri denediğine dikkat çeken Gülbaha Kaplan "Biz Aleviler kimsenin inancında, kimliğinden, dilinden, kültüründen, cinsiyetinden dolayı ötekileştirilmedği, horlanmadığı, öldürülmediği, herkesin barış içinde bir arada kardeşçe yaşadığı hakça bölüşümün esas alındığı, savaşların ve sömürünün son bulduğu kısacak inancımızda ‘rızalık şehri' olarak tarif edilen bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz" dedi. 

Kaplan, bu dünyanın er ya da geç gerçek kılınacağı dile getirilen açıklamada, katledilenlerin unutulmayacağının altı çizdi ve şöyle devam etti: "Unutmak en başta inancımıza, direncimize, bilincimize ve bu uğurda bedel ödeyen, Kerbela'dan Şeyh Bedrettin'e, Pir Sultan'da ve bugüne kadar hak ve hakikat mücadelesinde inançları uğruna bedel ödeyenlere ihanettir. Unutmak; Asım Bezirci'nin kalemine, Hasret Gültekin'in bağlamasına, Nesimi Çimen'in curasına, Asuman Sivri'nin semahına, Koray Kaya'nın düşlerine ihanettir. Madımak katliamını unutmadık, unutturmayacağız."

Anma, sloganlarla sona erdi.