21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'de Hanife Arslan'ın derhal serbest bırakılması istendi

81 yaşındaki engelli ve çok sayıda hastalığı olan Hanife Arslan'ın sağlık durumunu kamuoyuyla paylaşan İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, "Hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakım sağlanamayacağı için ameliyat olamayan, hastalık nedeniyle serbest bırakılması için pişmanlık göstermeye zorlanan Hanife Arslan, sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için serbest bırakılmalıdır" dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu iki haftada bir düzenlediği "hasta tutsaklara özgürlük" eyleminin 296.'sını "örgüt üyeliği" iddiasıyla verilen 6 yıl 3 aylık cezanın onanmasının ardından 2022 yılında tutsak edilen 81 yaşındaki Hanife Arslan için gerçekleştirdi. 

'KAMUOYU OLUŞMASININ ARDINDAN İDARE DOKTORA GÖTÜRDÜ'
"Hasta mahpuslar ölüyor, susma, suça ortak olma" pankartının açıldığı eylemin metnini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş okudu. Halen Van T Tipi Hapishanesi'nde tutulan Hanife Arslan'ın KOAH, mide ülseri, diyabet, kalp ve yüksek tansiyon hastası olduğunu, eklemlerde sıvı azalmasına bağlı yoğun ağrı ve ileri düzeyde hareket güçlüğü yanında, geçirdiği Covid 19 sonrasında akciğerlerinde oluşan hasar nedeniyle nefes almakta zorlandığını belirten Gümüş, şöyle devam etti: "Bu hastalıklarına eklenen yaşlılığa bağlı sorunları ile olumsuz hapishane koşullarında yaşamını sürdürmeye çabalayan Hanife Arslan, kişisel bakımını dahi başkalarının yardımı ile yapabilmektedir. Bu durum onu haddinden fazla üzmektedir. İstanbul İHD'nin 2 kez yaptığı basın açıklamasına rağmen durumunda her hangi bir değişiklik olmamıştır. Bu kez İzmir'den çağrı yapıyoruz. Hanife Arslan'ın ciddi hastalıkları var, tansiyondan uyuyamıyor, kuru ekmeği ıslatıp açlığını bastırıyor, duvarlara tutunarak görüşe çıkıyor. İlerlemiş yaşına rağmen 2021 yılında tutuklanan ve halen hapiste tutulan Hanife Arslan, engellilere uygun olmayan koğuş tuvaletinde düştü ve sonucunda dişleri kırıldı. Önceleri bu durumu görmezden gelen idare ise ancak bu konuda kamuoyu oluştuktan sonra, tuvalete klozet yaptırdı ve Hanife Arslan'ı doktora götürdü. 

'ISRARLA HAPİSHANEDE KALABİLİR DENİLİYOR'
"Doktoru, '5 yıl önce olman gereken ameliyatı şimdi kesinlikle olman gerekiyor', demesine rağmen, Arslan, hapishanede olduğu için, 'kimseye yük olmak istemiyorum, bu yüzden ameliyat olamam' diyor ve doktoru da bu fikri destekliyor. Kızıyla yaptığımız son görüşmede boynunda ve dirseğinde fıtık oluşmuş. En son kardeşimle yaptığı konuşmasında uyurken herhalde bir kriz geçirdiğini çünkü dişlerinin ağzından fırladığını söylemiş. Hapishane idaresinin doktora götürmesi için, ailenin yoğun araması sonucu, hastaneye götürülmüş. Annemin, sağlık sorunları aynı ve çok mutsuz. Son zamanlarda annemi yine hastane hastane gezdiriyorlar. Bu durum da annemi ayrıca çok yoruyor. Bence kendileri de ne yaptıklarını bilmiyor gibiler. Madem hastane raporu hep aynı, 'hapishanede kalabilir' deniliyor ve içeride tutmaya devam edeceksiniz, neden annemi bu kadar çok yoruyorsunuz? Trajikomik bir durum haline geldi. Sürekli ezberlenmiş bir 'cezaevinde kalabilir' raporu, başka bir şey yok… Annem bir Barış Annesi ve tek isteği herkesin huzur içerisinde yaşaması, başka bir şey değil' diyerek endişelerini dile getirmektedir.

'HANİFE ARSLAN SERBEST BIRAKILMALIDIR'
Hanife Arslan'ın avukatı Jiyan Özkaplan, 2023 yılında cezasının infazının ertelenmesi için başvuruda bulundu ancak Van Bölge ve Araştırma Hastanesi'nin 'cezaevinde kalabilir' raporu üzerine 12 Ocak 2024'de infaz hakimliği başvuruyu reddetti. Özkaplan, 26 Ocak 2024'te Aslan'ın Adli Tıp Kurumuna (ATK) sevk edilmesi için başvuru yaptı. Bunun üzerine yeniden Van Bölge ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilerek muayene edilen Arslan hakkında 30 Ocak'ta hastane tarafından yine 'cezaevinde kalabilir' raporu verildi. Özkaplan, Arslan'ın ATK'ye sevk edilmesi için nisan ayında altıncı kez başvuru yaptı. Aile, 'Tahliye taleplerimizin bir kez daha reddedilmesinden korkuyoruz. Bu yüzden endişeliyiz. Hasta ve yaşlı bir kadının tahliye edilmesi için ne lazım Cezaevinde ölmesi mi gerekiyor? Neden bekleniyor hâlâ' demektedir. Hastane ve yetkililerin Arslan'ın R Tipine gönderme yaklaşımı var fakat Arslan buraya gitmeyi istemiyor. Hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakım sağlanamayacağı için ameliyat olamayan, hastalık nedeniyle serbest bırakılması için pişmanlık göstermeye zorlanan Hanife Arslan, sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için serbest bırakılmalıdır. Biz İzmir İHD olarak Hanife Arslan'ın durumunu yakından izleyeceğiz. Kamuoyunu da hasta mahpuslar için duyarlı olmaya davet ediyoruz."