23 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'de direnişte olan işçiler eylemlerini sonlandırdı

Güvenlik soruşturması gerekçesiyle Kod 29 ile işten çıkarılan ve direnişte olan işçiler; DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve İzmir Barosu'ndan oluşan heyet, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile konunun çözümüne ilişkin görüştüklerini ve sorumluluk üstlendiklerini aktardı. İşçiler, bu nedenle direnişe ara verdiklerini duyurdu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 20 Ekim 2020 tarihinde güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek Kod 29 ile işten çıkarılan ve 16 Şubat 2021 tarihinde Büyükşehir Belediyesi önünde direnişe başlayan işçiler, düzenledikleri basın toplantısında eylemlerini sonlandırdıklarını duyurdu. 

Basın metnini okuyan Fırat Can Kalyan, "Direnişimizin 2. ve 3. haftasında yapılan geri dönüşler neticesinde toplamda 11 arkadaşımız kendi işlerine çağrılmışlar ve geçtiğimiz hafta arkadaşlarımız iş başı yapmışlardır. İşten atılmamızın hemen akabinde sendikamız Genel-İş ile yaptığımız basın açıklamasında adli sicil kayıtlarımızla bir basın açıklaması da yapmış işçiler olarak; 16 kişinin tamamının işlerine dönmesinin önünde hiçbir hukuki engel bulunmadığını ifade etmek isteriz" dedi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve İzmir Barosu'ndan oluşan heyet, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile konunun çözümüne kavuşturulması adına bir görüşme yapıldığını hatırlatan Kalyon, işe iade için 5 kurumun sorumluluk üstlendiğini belirtti. Kod 29'a karşı mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Kalyon, "Yaşanan bu hukuksuzluktan rahatsızlık duyan ve sorunun çözümü adına, sorumluluk alan yukarıda saydığımız beş kurumun çabalarını dikkate alarak, eylemliliğimize ara verme kararı almış bulunuyoruz. Açlık grevindeki arkadaşımız da bu eylemini sonlandırma kararı almıştır. Bizler bize yaşatılan bu hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi çağrısını yineliyor, işlerimize en kısa sürede iade edileceğimize inanıyoruz" dedi. 

Kalyon, bu süre zarfında dayanışma içinde olanlara teşekkür eden Kalyon; DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve İzmir Barosu'na sürecin takipçisi olacakları konusunda güvendiklerinin altını çizdi ve ekledi: "Kod 29 kaldırılsın, haksız ve hukuksuz işten atmalara son verilsin."