22 Eylül 2024 Pazar

İzmir'de binler Gündoğdu'ya akın etti

Binlerce kişi Newroz kutlaması için İzmir'de Gündoğdu'ya akın etti. PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebinin sık sık dillendirildiği Newroz'da, mücadelenin süreceği vurgulandı.

İzmir'de Newroz'un adresi bu yıl da Gündoğdu Meydanı oldu. Bir araya gelen binlerce kişi Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak Meydanı noktalarında, "Bijî Serok Apo", "Bi can bi xwîn em bi te re ne ey Serok", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde giriş yaptı. Kadınlar, ulusal kıyafetleriyle rengarenk görüntüler oluştururken, gençler şal û şepik kıyafetleriyle alanda yerini aldı.

SOSYALİSTLER: ONURLU BİR YAŞAM İÇİN ÖZGÜRLÜK
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), "Bijî Newroz, bijî sosyalizm", Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) da "Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük. Bijî newroz" pankartıyla mitinge katıldı.

Sosyalistler miting alanına, "Yaşasın halkların eşitliği", "Bijî Newroz bijî sosyalîzm" sloganlarıyla girdi.

Kitle, zılgıt ve slogonlar eşliğinde halaylar çekerken, kutlama programı saygı duruşu ile başladı.

'ZEKİYE VE RAHŞAN'IN RUHU GÜNDOĞDU'DA'
İzmir Newroz Tertip Komitesi Başkanı Hacay Yılmaz, halkların Newroz Bayramı'nı kutladı. DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanları Rezan Karabulut ile Mehmet Kuruş da, Rahşan Demirel ve Zekiye Alkan'ın ruhuyla Gündoğdu Meydan'ında Newroz'u kutladıklarını belirterek, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Newroz ateşinin İzmir'de gürleşeceğini söyledi. 

ANNELER NEWROZ ATEŞİNİ YAKTI
Kutlamada, Adalet Nöbeti tutan anneler adına Peyruze Kurt konuştu. Kurt, "Zindan kapıları açılmadan mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Newroz tüm halklara kutlu olsun" dedi. Daha sonra Adalet Nöbeti'ndeki anneler, Musa Anter'in kızı Rahşan Anter ile Zekiye Alkan'ın ablası Meziyet Çağlar, Newroz ateşini yaktı.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ ANKARA VE İMRALI'DA
DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Akın Birdal ve Türkan Aslan Ağaç, sahneye çıktı. Birdal, Newroz ateşinin yollarını aydınlattığını söyleyerek, "Newroz ateşi isyandır, direniştir, adalet, barış, özgürlüktür" dedi.

Ağaç ise, bugünün serhildan günü olduğunu belirterek, Newroz'un zalimlerin karanlığını yırtan gün olduğunu vurguladı. Yerel seçimlere dikkat çeken Ağaç, "Kentleri özgür mekanlara dönüştürmemiz gerekir. Ayrımcı politikalara karşı eşitlikçi bir politika ile İzmir'i yönetmeye adayız. Yerel demokrasiyi savunuyoruz. Halkla birlikte belediyeleri yönetmek istiyoruz" diyerek, 31 Mart'ta partilerine oy verilmesi çağrısı yaptı.

ÇİÇEK: BU NEWROZ ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜK NEWROZ'U OLACAK
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek; Kürt, kadın, emek, ekoloji sorunları çözülmeden ülkede kimseye huzur olmadığını kaydetti. Sorunlarının çözümünün ise PKK lideri Abdullah Öcalan olduğunu belirten Çiçek, "25 yıldır İmralı işkence sistemi altında tutulan Sayın Öcalan'dan son 3 yıldır haber alamıyoruz. Sayın Öcalan'a yaklaşım, Kürt halkına yaklaşımdır. Dost ve düşman bilsin ki bu Newroz sayın Öcalan'ın özgürlük Newrozu olacaktır. Sayın Öcalan ile Newroz alanlarında kucaklaşacağız. Sayın Öcalan bu ülkede bütün sorunların çözümü için mücadele eden bir siyasal aktördür. Sayın Öcalan burada aramızdadır. Zaman özgürlük zamanıdır. Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar diremişimiz sürecektir" ifadelerini kullandı.

Konuşması sık sık, "Bijî Serok Apo" sloganıyla kesilen Çiçek, Öcalan'ın önceki Newroz mesajlarını okudu.

UÇAR: 2013 DEKLARASYONUNU SAHİPLENİYORUZ
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da, yerel seçimlere ilişkin konuştu. DEM Parti'nin demokratik siyasetinin herkesi sahiplendiğini bu nedenle de iktidarın korkusu olduğunu belirten Uçar, "31 Mart'ta bu çürümüş siyasete en büyük cevabı vereceğiz. Bu Newroz, özgürlük Newrozudur dedik. Cumhuriyetin kurulduğu ilk günden bugüne direnişini dik tutan bütün halkımızla birlikte demokratik siyasetteki ısrarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Öcalan'ın 2013 Newrozu'ndaki deklarasyonunu sahiplenmeye devam edeceklerini dile getiren Uçar, İzmir'i bu Newroz'dan itibaren özgürlüğün, kardeşliğin, barışın incisi yapacaklarını ifade etti. Katledilen kadınlara da dikkat çeken Uçar, kadınların kazanımlarına saldıran bu iktidara karşı "Jin, jiyan, azadî" dediklerini dile getirdi.

Newroz kutlamasında, daha sonra sanatçılar Diljen Ronî, Koma Agirê Zerdeşt ve Sorjiyan'ın sahne aldı.