23 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'de Adalet Yürüyüşü

İzmir'de gerçekleştirilen  Adalet Yürüyüşünde, "İzmir'in, Türkiye'nin hak savunucuları olarak, muktedirlerin haklara ve özgürlüklere yönelik saldırıları karşısında, yılmadan, boyun eğmeden barışı, demokrasiyi, hukuk devletini savunduk. Bundan hiç vazgeçmedik" denildi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yaşanan hak ihlallerine karşı "Adalet Yürüyüşü" düzenledi. Yürüyüşte "Yargı darbesine, emek meslek örgütlerine yapılan baskılara, kadına yönelik şiddet politikalarına karşı, emekten halktan yana bir bütçe için, sendikal hak ve özgürlükler için, savaşa karşı barış için, özerk demokratik üniversite için, asansör kazasında yaşamını kaybeden gençler için, gericileştirme politikalarına karşı laiklik için, parasız eğitim parasız sağlık için, temel hak ve özgürlükler için yürüyoruz" denilerek, tüm hak ihlallerine karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı.

Konak eski Sümerbank önünde toplanan kitle, "Herkes için adalet, adalet için demokrasi" pankartı ve "Hak, hukuk, adalet", "Saraya değil emekçiye bütçe", "Karanlığa teslim olmayacağız", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganlarıyla Konak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

'DEMOKRASİYİ, HUKUK DEVLETİNİ SAVUNDUK'
Evrensel'in haberine göre basın metnini okuyan İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz okudu. Türkiye'nin, yargının yürütme tarafından tahakküm altına alındığı, evrensel hukuk ilkelerinin göz ardı edildiği, insan hak ve özgürlüklerinin yok sayıldığı bir ülke haline geldiğini söyleyen Yılmaz, "İzmir'in, Türkiye'nin hak savunucuları olarak, muktedirlerin haklara ve özgürlüklere yönelik saldırıları karşısında, yılmadan, boyun eğmeden barışı, demokrasiyi, hukuk devletini savunduk. Bundan hiç vazgeçmedik" dedi.

'ANAYASAL HAKKINI KULLANANLAR TUTSAK EDİLİYOR'
"Artık hukuk devletinden, tarafsız ve bağımsız bir yargıdan bahsetmek mümkün değil" diyen Yılmaz, Anayasal hakkını kullananların tutsak edildiğini söyledi. Yargıtay'ın, Can Atalay hakkında verilen karara karşı Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını eleştiren Yılmaz, "Yaşanan süreç, tam anlamıyla bir yargı darbesidir. Bir davada hakkında tahliye kararı verilen, başka bir dosyada tutukluluk süresi azami süreyi aşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, haksız ve hukuksuz biçimde halen tutuklu bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

'HUKUK GÜVENLİĞİNİ HAYKIRMAMIZA ENGEL OLUYORSUNUZ'
Gazetecilerin, aydınların, yazarların düşüncelerini ifade ettikleri için, halkın haber alma hakkını kullanmasını sağladıkları için gözaltına alınıp tutuklandığını söyleyen Yılmaz, Hrant  Dink'in katilinin serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Yılmaz, "Konuşmamızı, yazışmamızı, iletişim kurmamızı, bir araya gelmemizi engellemeye ve bütün hayatımızı kontrol altında tutmaya çalışıyorsunuz, başaramayacaksınız. Yürütmenin yargıya müdahalesini eleştirmemize, yargı bağımsızlığı olmayan bir ülkede hiç kimsenin hukuk güvenliğine sahip olmayacağını haykırmamıza engel olmaya çalışıyorsunuz, engel olamayacaksınız" dedi.

'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'
Demokratik hakkını kullanırken katledilenlerin katillerinin cezasız bırakılmasını kabul etmeyeceklerini dile getiren Yılmaz, İkizdere'de, Kazdağları'nda, Yılmazköy'de, Akbelen'de ve daha birçok yerde havanın, suyunun, toprağın, ormanların, tüm kamusal alanların rant, talan ve yağma düzenine kurban edilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti. Yılmaz, "Laik cumhuriyetin tüm kurum ve kurallarını yok etmenize, eğitimin ve öğrencilerin barınmalarının tarikatlara, cemaatlere bırakılmasına, ÇEDES projesiyle okullara imam ve vaiz atanmasına, cumhuriyet değerlerine ve ilkelerine karşı saldırılarınıza sessiz kalacağımızı düşünüyorsunuz, izin vermeyeceğiz. Bizler, Aladağlar'da tarikat yurdunda yanarak ölen çocuklarımızın, Soma'da, Ermenek'te, Bartın'da iş cinayetlerinde katledilen maden emekçilerinin, Gezi'nin ve Gezi direnişçilerinin, katledilen Emine Bulut'un, Özgecan Aslan'ın, Ebru Gültekin'in ve öldürülen yüzlerce kadının, LGBT bireylerin acılarının hesabını soruyoruz. Bizler, halkın avukatlığını yapan Selçuk Kozağaçlı'nın, Dört Ayaklı Minarenin önünde katledilen barışın sesi Tahir Elçi'nin, kentlerimizin yağmalanmaması için mücadele eden Can Atalay'ın, Mücella Yapıcı'nın ve Tayfun Kahraman'ın dostlarıyız" dedi.