23 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir Öğrenci Dayanışması: Ölmeye değil okumaya geldik

KYK yurtlarındaki ihmalleri ve kendilerine dayatılan yoksulluk ve geleceksizliği protesto eden öğrenciler, "Bu karanlık er ya da geç parçalanacak. Geleceğin eşit ve özgür toplumu hep birlikte, omuz omuza yaratılacak" dedi.

İzmir Öğrenci Dayanışması, Aydın KYK yurdunda katledilen Zeren Ertaş için ve sürüklendikleri geleceksizliğe karşı eylem düzenlendi. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelen öğrenciler "Ölmeye değil okumaya geldik" pankartıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti. Çeşitli meslek odaları temsilcilerinin de katıldığı yürüyüşte sık sık "Katil KYK hesap verecek", "Gençliğin katili saray rejimi" ve "Biji berxwedana ciwanan" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Rohat Ayaz, Zeren Ertaş'ın ölümü sonrası ortaya çıkanların öğrencilerin canının ne kadar değersiz görüldüğünü gösterdiğine işaret etti. Zeren Ertaş'ın katledilmesi sonrası ülkenin dört bir yanında sokaklara çıktıklarını ifade eden Ayaz, "Farklı illerde, okullarda, yurtlarda olsak da biliyoruz ki sorunlarımız aynı. Hemen hiçbirimiz sağlıklı ve güvenli koşullarda barınamıyor, beslenemiyoruz. Nitelikli, bilimsel bir eğitim hakkından mahrumuz. Açlıkla, yoksullukla, işsizlikle, yetmediği yerde ise baskıyla terbiye edilmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Günlerce her yerde seslerini yükselttiklerini ve taleplerini haykırdıklarını belirten Ayaz, "İki günde bir yaşanılan öğrenci intiharları, içine hapsedilmeye çalışıldığımız karanlığın sonucu. Evet, ederi üç kuruş olan önlemler alınmadığı için öğrencilerin öldüğü, hayatta kalanların ise umutsuz bir karanlığa hapsedilmeye çalışıldığı bir ülke burası. Ancak buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bu karanlık er ya da geç parçalanacak. Geleceğin eşit ve özgür toplumu hep birlikte, omuz omuza yaratılacak" dedi.

AKP rejiminde eğitimin şirketlerin iştahını kabartan bir pazar, öğrencilerin ise müşteri olarak görüldüğünü vurgulayan Ayaz, yeni dönem KYK bursuna yapılan zammın öğrencilerle alay etmek olduğunu söyledi. "Mehmet Şimşek şirketlerin 8 trilyonluk vergi borcunun silineceğini açıklarken, öğrencilere bütçe ayrılmamasını protesto ediyoruz ve haykırıyoruz; ekonomik krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz" diyen Ayaz, taleplerini şöyle sıraladı:

🔹"Nitelikli ve ücretsiz barınma, beslenme koşulları derhal sağlanmalıdır!
🔹Eğitim her düzeyde eşit, parasız, bilimsel olmalıdır!
🔹Üniversitelerimizde var olan baskı uygulamalarına son verilmelidir!
🔹Asansör denetimleri tekrar mimar ve mühendis odalarına devredilmelidir!
🔹Tüm öğrencilere yetecek sayıda yurt inşa edilmelidir!
🔹İnsanca yaşamaya yetecek ve enflasyon karşısında erimeyecek KYK bursu sağlanmalıdır!
🔹Zeren'in yaşamını yitirmesine neden olan sorumlular hesap vermelidir!"