1 Ekim 2024 Salı

İzmir İHD: Mehmet Salim Acar nerede?

İHD İzmir Şubesi, 26 yıl önce Diyarbakır'da kaçırılarak kaybedilen Mehmet Salim Acar'ın akıbetini sordu.

İHD İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun failleri yargılansın" talebiyle Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde, 20 Ağustos 1994'te gözaltında kaybedilen Mehmet Selim Acar'ın akıbeti soruldu.

Açıklama yapan İHD Yöneticisi Ahmet Çiçek, 31 yaşındaki Mehmet Salim Acar'ın Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Amar köyünde, oğlu ile birlikte tarlada çalıştığı sırada sırada plakasız gri bir Toros ile gelen ve kendilerini polis olarak tanıtan silahlı kişiler tarafından kaçırıldığını hatırlattı. 

'AİHM TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİ'
Çiçek, Acar'ın kaçırılarak kaybedilmesine ilişkin şu bilgileri paylaştı: 

"Bismil Jandarma Tabur'una girdiği bilgisini alan aile, Mehmet Salim'in nerede olduğunu ve neden gözaltına alındığını öğrenmek amacıyla askeri, adli ve idari makamlara ardından Cumhurbaşkanı, İçişleri, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı başta olmak üzere ilgili ulusal makamlara başvurdu ve acilen harekete geçilerek Acar'ın can güvenliğinin sağlanmasını istedi. Silvan Cumhuriyet Savcılığı'na başvuran aile, Mehmet Salim Acar'ın kaçırılmasından sorumlu oldukları gerekçesiyle Bismil İlçe Komando Tabur Komutanı İzzet Cural ve jandarma görevlisi Ahmet Babayiğit hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak İl İdare Kurulu 23 Ocak 1997 tarihinde bu kişilere karşı yeterli delil olmadığı iddiasıyla, yargılama yapılmaması yönünde karar verdi. Tüm baskı ve tehditlere rağmen yıllarca başvurularını sürdüren aile, iç hukuktan sonuç alamadı. Dava AİHM'e taşındı. Mahkeme 8 Nisan 2004 tarihli kararı ile Mehmet Salim Acar'ın kaybolmasına ilişkin yeterli ve etkili bir soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle yaşam hakkının ihlal edildiğine karar vererek Türkiye'yi oybirliği ile mahkûm etti."

Acar ve tüm kayıpların bulunmasını ve sorumluların yargılanmasını isteyen Çiçek, "devlet gözaltında kaybetme suçundaki sorumluluğunu kabul etmeden, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini açıklamadan, gözaltında kaybetme suçunun fail ve sorumluları yargılanıp cezalandırılmadan tek bir adım geri atmayacağız" dedi.

Çiçek, koronavirüs salgınının arması nedeniyle bir süre eylemlerini online gerçekleştireceklerini de duyurdu.