1 Ekim 2024 Salı

İzmir gençlik örgütleri ulaşım zammını protesto etti

İzmir'de son iki ayda iki kez ulaşıma yapıldı. Ulaşımın da sağlık ve barınma gibi temel bir ihtiyaç olduğu, neoliberal politikalara terk edilmemesi gerektiğinin altını çizen gençlik örgütleri zamları protesto etti. Gençler açıklama sonrası sloganlarla metro turnikelerinden kart basmadan geçti. 

İzmir gençlik örgütleri, ulaşıma gelen fahiş zamları protesto etti. Gençlik örgütleri, açıklama sonrası "Ulaşım zammı geri çekilsin" sloganıyla turnikelerden atladı. 

"Ulaşım haktır zamlar geri çekilsin!" yazılı pankartın açıldığı eylemde; "Zamlara karşı gençlik ayakta", "Krizin faturasını gençlik ödemeyecek", "Zamlar geri çekilsin", "Geleceğimiz için baş kaldırıyoruz", "Savaşa değil halka bütçe", "Ulaşıma ulaşamıyoruz", "Zamlara karşı gençlik ayakta2, "Zamlara karşı sokaklara" sloganlarının yer aldığı dövizler taşındı. 

'İZMİR'DE 2 AYDA İKİ ZAM'
Basın metnini okuyan Mehmet Kasar, İzmir'de ulaşıma 2 ayda üst üste gelen 2 zamla beraber ekonomik krizin faturasının yine işçilere, öğrencilere kesildiğini kaydetti. Kasar, "Kendilerini sözde halkçı belediyecilikle tanıtan İzmir BŞB ulaşıma neredeyse her ay ÜFE oranına göre zam yapmaktadır. Bu durumu ise belediyenin ulaşımdan zarar ettiğini o yüzden zam yaptıklarını söyleyerek açıklama yapmaktadırlar. Sanki her ay maaşlar ve KYK burs, kredileri ÜFE oranına artar gibi böyle açıklama yapmaktadırlar" dedi.

'SAĞLIK, EĞİTİM, ULAŞIM ÜCRETSİZ OLMALI'
Sağlık, ulaşım ve barınmanın en temel insani ihtiyaçlar olduğunun ve neoliberal politikalara terk edilmemesi gerektiğinin altını çizen Kasar, "Asgari ücretin 4 bin 253 TL olduğu, KYK bursunun 850TL olduğu bir dönemde kiraların ve yurt ücretlerinin, beslenme giderlerinin yüzde yüz ellilere varan artışla yaşanamaz hale geldiğimiz bu dönemde kültür, sanat ve edebiyat giderlerimizi bile düşünmeden ulaşım giderlerimizi düşünme zorunda kalmamız insani değildir. Onların lüks yatları, jipleri, villaları, özel uçakları ve kokain partileri varken bizim okullarımıza giderken kulanacağımız ulaşım araçlarına zam yapmak ve bunu mazot fiyatlarındaki artışa bağlamak aymazlıktır. Kabul etmiyoruz ve kabul etmeyeceğiz. Ulaşım kar edilmesi gereken bir araç değildir, olmamalıdır da. Ulaşım temel bir ihtiyaçtır ve ücretsiz olmalıdır. Tıpkı sağlık ve eğitim gibi ve temel ihtiyaçlarımızın ücretsiz olması gibi ulaşımın da ücretsiz olması elzemdir" dedi. 

Kasar, şu talepleri sıraladı:
🔹 "Zamlar geri çekilsin
🔹 İzmir'de aylık abonman getirilsin."

METRO İSTASYONUNDA EYLEM
Açıklama sonrası metro istasyonunda, "Kart basma, turnikeden atla" sloganıyla turnikelerden atlayarak geçen gençlik örgütleri, "Ulaşım zammı geri çekilsin" dedi. Gençlerin eylemi alkışlarla desteklendi.