29 Eylül 2024 Pazar

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Bu siyasi kararı tanımıyoruz

HDP ve CHP milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülerek tutuklanmasını protesto eden İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Bu siyasi kararı tanımıyoruz, milletvekillerini serbest bırakın" dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Eski Sümerbank önünde yaptığı açıklamada, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Millevtekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun vekilliklerinin düşürülerek tutuklanmasını protesto etti.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi işçiler "Halkın iradesine darbe yapılmıştır. Tutuklanan milletvekilleri serbest bırakılsın" pankartıyla alana yarada. Önlerini kesen polis pankarta el koymaya çalıştı. Polisin saldırısına karşı işçiler yırtılan pankartlarıyla alana girdi.

Eylem alanında kitle "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "İrademe dokunan eller kırılsın", "Berxwedan jiyane" sloganları attı.

'BU SİYASİ KARARI TANIMIYORUZ'
Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam okudu. AKP iktidarının Meclis'in sandalye aritmetiğiyle oynayarak kazanç elde etmeyi düşündüğünü ifade eden Beyazadam, "Ana muhalefet partisi konumundaki Cumhuriyet Halk Partisi'nden Enis Berberoğlu ile meclisin üçüncü büyük partisi konumunda bulunan Halkların Demokratik Partisi'nden Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin saray talimatıyla düşürülmesi ve ardından apar topar tutuklanmaları tam anlamıyla bir akıl tutulmasıdır. Yargı süreçleri henüz bitmemiş olan milletvekillerine yönelik bu tavır hasmane duyguların göstergesidir. 15 Temmuz darbesinden söz edenlerin yaptıkları asıl darbenin ta kendisidir. Adalete, eşitliğe ve halkın iradesine vurulan bir darbedir. Siyasi iktidarın darbe hukukuyla, kazanılmış haklarımızı yok etmesine izin vermeyeceğiz. Bu siyasi karardır. Tanımıyoruz ve kınıyoruz" dedi.

'MİLLETVEKİLLERİNİ DERHAL SERBEST BIRAKIN'
"Gelin bu yanlışlardan geri dönün" uyarısını yapan Beyazadam, "Millet iradesi dediğiniz gerçekliğe saygı duyun. İnsanlarla devlet arasındaki bağı yıkmayın. Demokrasiye inancı yıkmayın. Milletvekillerini derhal serbest bırakın" diye kaydetti.

Beyazadam, "Bizler irademize yönelik bu saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Kötülüğün tüm toplumu esir almasına izin vermeyeceğiz. Haklarımız için, demokrasi, adalet ve özgürlük için ortak direnişi büyütmekten başka çare yok. Bu nedenle gönlü emek, demokrasi ve özgürlükten yana çarpan herkesi bu direnişi büyütmeye çağırıyoruz" diye belirtti.