21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hijyenik ped çözümü: Kendi pedini dik

Hijyenik pedlere yönelik fahiş zamlara tepkiler sürüyor. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi akıl almaz bir sosyal sorumluluk projesiyle kadınlara kendini pedini dikmesi için atölye açtı. 

Kadınların zaruri tüketim ihtiyacı olan pedlere yönelik yüzde 18'lik KDV'ye karşı kadınların tepkileri sürüyor. Kadın örgütleri sokakta ve markette yaptıkları eylem, etkinliklerle pedlerin ücretsiz dağıtılmasını isterken İzmir Büyükşehir Belediyesi akıl almaz bir uygulamayla kadınlara kendi pedini dikmeleri için kurs açtı. 

Sosyal Projeler Daire Başkanlığı Meslek Fabrikası, kadınların regl sürecinde "ayıp" görüldüğü için halk arasında kullanılan "adet" kelimesine atıfta bulunarak "Adettendir üretiyoruz" şiarıyla kadınlara kendi pedlerini üretmesi için atölye açılacağını duyurdu.

Öte yandan "ekolojik ve sürdürülebilir yaşam" adı altında dikilecek pedlerin yıkanabilir özelliğinin olduğu da belirtilen projede; hijyenik pedlere erişene kadar kumaş ve bez kullanan kadınların yakalandıkları hastalıklar da bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden kadınlar da yok sayıldı. 

Regl yoksulluğunun dayanışmayla karşılanacağı iddia edilen atölye duyurusunda, kadınlara hijyenik ped erişimine ilişkin mücadele kendi pedini dikmek olarak sunuldu.