30 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ÜFE zamlarını geri çekmek zorunda kaldı

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, su ve ulaşımda aylık enflasyon oranında zam yapma kararını mahkeme kararı sonucu zorunluluktan geri çekti. Belediye gençlik örgütlerinin yapılan zamların tamamının geri alınması ve aylık abonman uygulaması başlatılması talebini ise görmezden geldi.

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mart ayında yaptığı zammından ardından su ve ulaşımda aylık ÜFE oranında fiyat artışı uygulamasını mahkeme kararı nedeniyle geri çekti. Zamların ÜFE bağlanamayacağı yönünde verilen mahkeme kararının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi; Ulaşım Koordinasyon Merkezi Genel Kurulu (UKOME), İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs (ESHOT), zam oranlarını ÜFE artışı öncesine çekmek zorunda kaldı.

Halkın taleplerini görmezden gelerek su ve ulaşıma fahiş oranda zam yapan CHP'li belediye mahkeme kararı sonrası, ilk zammın yapıldığı 20 Mart tarihindeki fiyatlara çekti.

ÖĞRENCİ BİLETİNE 20 KURUŞ İNDİRİM
20 Mart'ta ulaşım ücretlerine zam yapan CHP'li belediye, 4,70 TL olan tam biniş ücretini 6,50 TL'ye, öğrenci biniş ücreti ise 1,64 TL'den 2,20 TL'ye yükseltmişti.

Mahkeme kararının ardından yapılan açıklamda İzmir'de bu sabah itibariyle toplu ulaşım ücretlerinin tam biniş için 7,10 TL'den 6,50 TL'ye, öğrenci binişi için 2,40 TL'den 2,20 TL'ye düşürüldüğü duyuruldu.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİNİN TALEPLERİ KARŞILANMADI
CHP'li belediyenin fahiş zamlarına tepki gösteren gençlik örgütleri çok sayıda eylem yapmış ve zamların çekilmesi talebiyle imza toplamıştı. Topladıkları imzaları ulaştırmak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Haziran ayı meclis toplantısına katılmak üzere 13 Haziran günü belediye önünde toplanan öğrencilere belediyenin özel güvenliği ve polis saldırmıştı.

Öğrencilerin meclis toplantısına alınmazken, 16 Haziran günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gençlik örgütleri temsilcileri ile görüştü. Gençlik örgütü temsilcileri zamların geri çekilmesi ve aylık abonman uygulamasının başlatılması talebini dile getiren Belediye Başkanı Soyer, dinlemekle yetinmişti.