24 Eylül 2024 Salı

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde Can Gürkan protestosu

İzmir Barosu'na bağlı avukatlar, Soma katliamı davasında yargılanan Can Gürkan'ın tahliye edilmesine tepki göstererek, kararın toplum vicdanında karşılığı olmadığını belirtti.
İzmir Barosunun çağrısıyla, Can Gürkan'ın tahliyesine ve maden işletme yasağının kaldırılmasına karar veren İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi önünde yapılan açıklamada karara tepki gösterildi.
 
Açıklamaya katliamda yaşamını yitiren işçilerin aileleri, İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinin yanı sıra Van Baro Başkanı da katıldı. Açıklama öncesi söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel "Verilen bu karar, gerçeğin üstünü örtmeye yetmeyecektir. Katil hâlâ katil, suç ortakları ise hâlâ ayan beyan ortadadır" dedi. Van Baro Başkanı Zülküf Uçar da "Ailelerin acısını paylaşıyoruz ve Van Barosu olarak da takipçisi olacağız" diye konuştu.
 
Katliamda yaşamını yitiren maden işçisi Ali Kavas'ın eşi Gülten Kavas "Benim eşim 3 günlük işçiydi. Can Gürkan için mi bu çocuklar babasız kaldı" diye tepki gösterdi. Katliamda oğlunu kaybeden Elmas Kaya da "Bu devlet bizden vicdanımızı aldı. Eğer bir gün benden önce ölürse buna sebep olanlar, sırf mezarlarına tükürmek için gideceğim" dedi.
 
Oğlu Uğur Çolak'ı kaybeden İsmail Çolak da "Bu karar yeni katliamların önünü açabilir bu karara itiraz ediyoruz. Davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız. Adaleti göçük altından kömür çıkarır gibi yer üstüne çıkaracağız" diye konuştu.
 
Basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Avukatı Hatice Aslan Atabay, "Bu kararla yaşamını yitiren işçilerin, ailelerin, yakınlarının, bizlerin bir kez daha canına kastedildi. 301 madencinin ölümüne bilerek isteyerek sebep olmuş büyük patrona beraat, şirket yönetim kurulu başkanına 15 yıl hapis verip 5 yıl tutukluluk sonrası tahliye eden bağımsız yargı! Soma Katliamı'nda tüm sorumlular yargılanıp hak ettikleri cezaları alana kadar mücadelemiz sürecek" dedi.