29 Eylül 2024 Pazar

İzmir Barosu: Yandaşlaşmış yargı Türkiye için felakettir

İzmir Barosu, hakim ve savcı atamalarında yapılan mülakatlarla muhalif avukatların elenmesine tepki gösterdi ve Adalet Bakanlığı'na baroların uyarılarını dikkate alma çağrısında bulundu.

İzmir Barosu, hakim ve savcı mülakatlarında yaşanan usulsüzlüklere ve Ceza Mahkemesi Kanunu'ndaki (CMK) ücretlere ilişkin Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel konuştu.

İktidarın mülakat uygulamasıyla yargıda kadrolaşma ve yargıyı bağımlı kılma politikasını hayata geçirmeye çalıştığını söyleyen Yücel, yeterlilik sınavını dereceyle kazanan muhalif avukatların mülakatlarla elenmesine tepki gösterdi. Yüceli yargıya güvenin yerlerde olduğuna dikkat çekerek, "Onlar yalnızca kendilerine yakın gelenleri savcı ve hakim yapıyorlar. Yandaşlaşmış yargı Türkiye için bir felakettir. Türkiye'nin her tarafından avukatlar bu yaşananlara karşıdır" ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda avukatların CMK ücretleri ile yoksulluğa mahkum edildiğini belirten Yücel, Adalet Bakanlığı'nın barolardan bu konuda görüş aldığını ancak yine de hiçbir düzeltmenin yapılmadığını söyledi. Yücel, şöyle devam etti: "Ücretleri asgari ücretle eşitleyin diyoruz. Bunları eşitlemeleri gerekiyor. 5-6 yıllık süren davalar için asgari ücretin 5'te 1'ine mahkum etmek doğru değil. Bütün bunlar siyasi iradeden kaynaklanıyor. Eğer bu yılda uygun artışlar olmaz ise avukatları daha çok sokaklarda göreceksiniz."