22 Eylül 2024 Pazar

İzmir Barosu üyesi kadın avukatlardan 25 Kasım yürüyüşü

Kadına yönelik şiddete karşı Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yürüyen İzmir Barosu üyesi kadın avukatlar, kadın cinayetlerinin politik olduğu vurgulandı. Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin süreceği vurgulanan eylemde,  2021 yılında şu ana kadar 350 kadının katledildiğine dikkat çekildi. 

İzmir Barosu üyesi kadın avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yürüyüş düzenledi.

İzmir Barosu önünde toplanan ve ellerinde "Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet", "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır", "Yargıda Cinsiyetçi Kararlara Son", "Şiddete Karşı Yanınızdayız", "6284 Yaşatır" yazılı dövizleriyle yaptıkları yürüyüşte, kadına yönelik şiddete karşı da bildiri dağıttı. 

Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar süren yürüyüş sonrası açıklama yapıldı. İzmir Barosu Başkan Yardımcısı ve Kadın Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Perihan Çağrışım Kayadelen basın metnini okudu. Kayadelen, kadın cinayetlerinin politik olduğunu vurguladı ve "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararından vazgeçilmeli, ceza kanunlarında kadınlara yönelik suçlara ilişkin ayrı bir suç ve ceza politikası tanımlanmalıdır" dedi.

Kayadelen, 2020 yılında Türkiye'de 410 kadın, 2021 yılında ise şu ana kadar toplam 350 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. Kayadelen, şöyle devam etti: "Türkiye'de her 10 kadından 4'ü yaşamı boyunca erkek arkadaşı, sevgilisi, nişanlısı ya da eşi tarafından en az bir kez fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmakta, gebe her 10 kadından 1'i fiziksel şiddete uğramaktadır. Her 3 kadından biri en az bir kez ısrarlı takip davranışına maruz kalmakta, 20-24 yaş grubundaki kadınların yüzde 15'i 18 yaşından önce, yani çocuk yaşta iken evlendirilmektedir. Fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalan kadınlardan kurumsal başvuruda bulunma cesaretini gösterebilenlerin oranı ise yüzde 11'dir."