24 Eylül 2024 Salı

İzlanda'da en eski Viking yerleşimi keşfedildi

İzlanda'nın ilk defa yerleşim gördüğü kabul edilen tarihten onlarca yıl öncesine dayanan, iki Viking uzun evi keşfedildi.

Arkeologlar, İzlanda'daki en eski Viking yerleşimini ortaya çıkardılar. Arkeofili sitesinde yer alan habere göre, Stöð'teki iki Viking uzun evinin eski olanı MS 874'te, İzlanda'nın ilk defa yerleşim gördüğü kabul edilen tarihten onlarca yıl öncesine tarihleniyor.

Kazılara öncülük eden arkeolog Bjarni Einarsson, "Bu uzun evin, deniz seyahati yapan insanların adaya yerleşmesi beklenen zamandan on yıllarca önce, 800'lü yıllarda inşa edilmiş bir yaz yerleşimi olduğu düşünülüyor. Ayrıca birçok eserle dolup taşan daha sonraki dönemde yapılmış başka bir uzun evin altında kalmıştı" dedi.

Her iki uzun ev de İzlanda'nın doğusundaki Stöðvarfjörðu köyü ve fiyortunun yakınında yer alan Stöð'de bulundu. Daha yeni olan yapı MS 874 civarında inşa edilmişti ve bu tarih, İzlanda bilgilerine göre Norveç kralı Harald Fairhair'den kaçan insanların yerleştiğine dair genel kabul gören bir tarihti. Einarsson, bu evin İskandinavya'da bulunan en değerli süs boncukları, gümüş ve antik sikkelerden oluşan bir koleksiyonu içerdiğini söylüyor.

Buluntular arasında Roma ve Orta Doğu gümüş sikkeleri, Vikingler ve diğer eski halklar tarafından külçe veya para birimi olarak kullanılmış, gümüş parçaları kesmek veya bükmek için kullanılan ‘hacksilver' vardı.

Kazılar, ticaret için kullanılan birçok dekoratif cam boncuk ve büyük bir kumtaşı boncuk gibi, Roma ve Orta Doğu sikkeleri ve gümüş parçaları da ortaya çıkardı. Einarsson, "Bu, Atlantik Okyanusu'ndaki adalara yerleşilmesinin bir modeliydi. İlk olarak mevsimsel kamplarımız vardı, daha sonra da kalıcı yerleşim bunu izledi" diyor.