23 Eylül 2024 Pazartesi

İZBAŞ öğrenci çalışanlarının birçok talebini kabul etti

İZBAŞ'ta çalışan öğrencilerle Bornova Belediyesi'ne ait İZBAŞ A.Ş. arasında yapılan müzakerede çalışanların birçok talebi kabul edildi. Ancak çalışanlar müzakere sürecinin devam ettiğini de kaydetti. 

İZBAŞ'ta çalışan öğrencilerlerin, "İşimizi ve haklarımızı geri istiyoruz" şiarıyla bugün Bornova Belediyesi önünde gerçekleştireceği eylem öncesi belediye ile yapılan müzakere sonucu birçok talep kabul edildi. 

İzmir Bornova Belediyesine ait İZBAŞ A.Ş. şirketi bünyesindeki bulunan yaklaşık 11 işletmede yarı zamanlı çalışan üniversite öğrencileri çalışma koşullarındaki sıkıntıları dile getirdiği için sözleşmeleri iptal edildi. Sosyal medya üzerinden sorunlarını ve taleplerini aktaran öğrencilerden 11'inin devam eden sözleşmesi feshedilmişti.

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi arasında öğrenciye destek amaçlı imzalanan proje kapsamında öğrenciler belediyeye ait yerlerde yılın 11 ayı sözleşmeli olarak çalışıyor. 11 aylık süren süreçte ise sözleşmeler üç aylara bölünerek yenileniyor. 

Saat ücreti 18-19 lira olan ve aylık maksimum 120 saat çalışma hakları olan öğrencilerin çalışma saatleri azaltıldı. Buna bağlı olarak öğrencilerin aldığı ücret de düştü. 

Bunun üzerine öğrenciler bugün Bornova Belediyesi önünde bir açıklama yapacaklarını duyurmuştu. Ancak açıklama öncesi belediyeyle yapılan görüşmede öğrencilerin taleplerinin birçoğu karşılandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan'ın da katılımıyla kısa bir açıklama yapan öğrenciler, müzakere sürecinin devam edeceğini ancak bir takım taleplerin kabul edildiğini duyurdu. 

Buna göre, çalıştıkları her dört saat için her vardiyaya bir saat ücreti değerlendirilecek ve bir yemek parası verilecek. Her mesai için yol parası verilecek. Mesai saatlerinin artırılması için Bornova Belediyesi ve İZBAŞ yönetimiyle görüşmeler sürecek.