21 Eylül 2024 Cumartesi

İsviçre SKB'den açıklama

Savaşa karşı eşit işe eşit ücret için tüm kadınlara ve LGBTİ+'lara örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısı yapan İsviçre SKB, "Kürdistan'da ve Ukrayna'da savaşlar sona ersin! Kadınlar haydi örgütlü mücadeleyi büyütmeye" dedi. 

İsviçre Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), savaşa karşı eşit işe eşit ücret için mücadele çağrısı yaptı. Gelişmiş kapitalist ülkelerden biri olan İsviçre'de, bilinenin aksine kadınların hak ve özgürlükleri çok yetersiz ve olması gerekenin çok altında olduğu belirtilen açıklamada, İsviçre'de kadınların hala yüzde 20 daha az ücret aldığı belirtildi.

Bugüne kadar İsviçre'de kadınlar lehine karar altına alınan yasaların hala uygulanmadığı belirtilen açıklamada, ücret eşitsizliğinin göçmenler üzerinde daha fazla görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, "Bugün dünyanın her yerinde emperyalist sistem, ezilenlere, yoksullara, kadınlara hiçbir gelecek sunamıyor. Emperyalist savaş ve işgaller, açlık, yoksulluk, ekolojik tahribatlar ilk önce kadın ve çocukları vuruyor, emperyalist savaşlar kadınları savaş ganimeti olarak görülüyor" denildi.

"İşçi ve emekçi kadınlar olarak birleşip örgütlü mücadeleyi büyütürsek, geleceğimizi kendi ellerimizle kuracağız. Dünyada gelişen özgürlük mücadelesi biz kadınlara ve LGBTİ+'lara, ezilenlere, sömürülenlere mücadeleyi geliştirmede önemli görev ve sorumluluklar yüklüyor" denilen açıklama, şöyle devam etti: "İsviçre Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) olarak, eşit işe eşit ücret talebiyle 31 yıl önce greve çıkan kadınları selamlıyoruz. Grevin 31. yılında yaşamımıza sınırlar çizen sistemin  her türden geleneksel gerici, baskıcı, ırkçı, ayrımcı politik uygulamalarını, birleşik mücadeleyle ortadan kaldıracağımıza inanıyoruz. 

Bunun için yıllarca beklenmesini kabul etmiyoruz. Eşit işe eşit ücret hemen şimdi. İş yerlerindeki kreş hakkı uygulanmalıdır. Hamilelik ve çocukların bakımı toplumsallaşsın. Ev içi emek ücretlendirilerek görünür hale getirilmelidir. Göçmenlere göç yollarında ve geldikleri ülkelerde insani yaşam koşulları sağlanmalı. Genç kadınların meslek ve eğitim seçimlerinin önünde engel oluşturan her türden uygulamaya son verilmelidir. Kürdistan'da ve Ukrayna'da savaşlar sona ersin! Kadınlar haydi örgütlü mücadeleyi büyütmeye!"