22 Eylül 2024 Pazar

İstismarcı Burak Ercan'ın öğretmenliğe devam etmesine tepki

Cizre Merkez Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı iken 30'dan fazla öğrencisini cinsel istismara maruz bıraktığı ve cinsel içerikli mesajlar gönderen Burak Ercan'ın görevden alınmamasına karşı KESK İstanbul Kadın Meclisi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Cizre Merkez Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı iken 30'dan fazla öğrencisini cinsel istismara maruz bırakan ve cinsel içerikli mesajlar gönderen Burak Ercan, soruşturma sonucu görevden alınmayıp İstanbul'a atanmıştı.

Görevden alınmaması tepki çeken Ercan'ın 27 Ekim'de görülecek davası öncesinde KESK İstanbul Kadın Meclisi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Nesrin Gülbahar'ın okuduğu açıklamada Ercan'ın istismarına rağmen cezasız bırakılmasına değinilerek şunlar söylendi:

"Gizlilik kararı olması sebebiyle ulaşamadığımız okul bilgisine bir velinin sendikamıza ulaşarak kişinin okullarında olduğunu ve çocuklarla ilgili kaygılarını ifade etmesi üzerine, onca yaşananlara rağmen ilk önce Orhangazi Ortaokulunda 'öğretmenliğe' devam ettiğini öğrendik. Geçen seneki ilk duruşma, iddianamede bulunan basit taciz ifadesinin sistematik taciz olarak düzenlenmesi kararıyla ertelendi. Ancak hala görevden alınıp alınmamasına dair değerlendirme sonraki duruşmalara bırakıldı. Bunun üzerine 15.12.2020 tarihinde Orhangazi Ortaokulu önünde Burak Ercan vakasını ifşa etmek için KESK Kadın Meclisi olarak basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Basın açıklamasının ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü ile yaptığımız görüşmede Burak Ercan'ın geri hizmete alınacağı bilgisi verildi. Ancak biz biliyoruz ki bir memurun geri hizmete alınması koşullarında sağlık sebepleri başta gelir. Halbuki Burak Ercan sistematik cinsel istismar suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanan biridir."

Gülbahar, KESK Kadın Meclisi'nin taleplerini sıraladı:
🔹Tüm öğrencilere cinsel istismar durumunda nasıl bir yol izleyebilecekleri, cinsel istismar ve ihmale karşı koruyucu önlemlerin ders olarak anlatılmalıdır.
🔹Cinsel istismar iddiası ile soruşturma başladığında tedbir olarak fail, eğitim öğretim kurumlarında çalışıyor ise derhal görevden uzaklaştırılmalıdır.
🔹Mahkemeler cinsel istismar suçunu işleyenden yana taraf olmuştur. Mahkemeler istismarcıları değil çocuğun yanında yer almalıdır. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz.
🔹Eğitim yerleri çocukların kendilerini güvende hissettikleri yerler haline getirilmediler.