23 Eylül 2024 Pazartesi

İşten çıkarılan Çelik: Hiçbir işçi korkmasın, Ağaç AŞ'ye sendika girecek

DİSK'e bağlı BTO-SEN'e üye olduğu için Ağaç AŞ'deki işinden çıkarılan Emek Çelik, maruz kaldığı baskıları ETHA'ya anlattı. Fazla mesaiye zorladıklarını ve mesai ücretlerinin ödenmediğini, oruç tutmaya zorlandıklarını, şantiyedeki suların dahi işçilere verilmesinin yasak olduğunu aktaran Çelik, kadın istihdamını arttırdığını iddia eden Ağaç AŞ'nin kadın işçilere yönelik baskılarını anlattı. Çelik, şu çağrıyı yaptı: "Ben işten çıkarıldım çok zor zamanlar yaşadım ama ölmedim yaşıyorum. Hiçbir işçi korkmasın. Sendikamız arkamızda. DİSK Ağaç AŞ'de kalacak. Çünkü BTO-SEN işçinin ve emekçinin hakkını savunan bir sendika."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ağaç AŞ. sendika ve işçi düşmanlığını sürdürüyor. Ağaç AŞ'nin İYİP'li yöneticileri, işçileri Türk-İş'e bağlı sendikalara üye olmaya zorlarken, zorla e-devlet şifrelerini alarak DİSK'e bağlı BTO-SEN üyeliklerini düşürüyor.

Sendikal faaliyetlerini sürdüren BTO-SEN üyesi işçiler üzerinde de baskılarını artıran yönetim Yenikapı şantiyesinde çalışan Emek Çelik üzerinde kurduğu baskılardan sonuç elde edemeyince işten çıkardı.

İşe puantör olarak başlayan Emek Çelik, daha sonra çay ocağına alındı. Bir çocuk annesi ve yalnız yaşayan Çelik, fazla mesaiye zorlandı, üstelik mesai ücretleri de ödenmedi. Çelik çalıştığı süre boyunca oruç tutmaya zorlandı, dışarıda çalışan işçilere çay, kahve, su verdiği için azarlandı. Bu haksızlıklara sessiz kalmayınca nihayetinde evine uzak Yenikapı şantiyeye sürüldü.

Üstelik bu süre zarfında Ağaç AŞ. kadın istihdamını artırdığına yönelik propagandalarına devam etti.

Emek Çelik, DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası'na (BTO-SEN) üye. Şantiyede de sendikanın örgütlenme çalışmalarını yürüten öncü işçilerdendi. ETHA'ya konuşan Çelik, maruz kaldığı baskıları, işten çıkarılış sürecini, sendikal faaliyetleri ve sözde kadın işçileri düşünen Ağaç AŞ'nin ikiyüzlülüğünü anlattı.

'FAZLA MESAİYE KALIYORDUM, MESAİ ÜCRETLERİ ÖDENMİYORDU'
Çelik, "Haliç şantiyesinde puantör olarak işe başladım. Sonra beni çay ocağına verdiler. Çalışmaya devam ettim. Fazla mesaiye kalıyordum, bu mesailerin ücretleri de ödenmiyordu. Hakkımı istedim. Sonra benden işçilere yemek yapmamı istediler, kabul etmedim. İşçilere yemek yapmak istemediğimden değil, ama benim işim bu değil. Kabul etmeyince tartışma sürdü. Ramazan ayında oruç tutmaya zorluyorlardı. Yarın herkes oruç tutacak diyorlardı. Bunun gibi çok baskı vardı hiçbirine sessiz kalmadım" dedi.

'GİDEMEYECEĞİM DÜŞÜNCESİYLE YENİKAPI ŞANTİYEYE SÜRDÜLER'
Çelik'in tabiriyle "sesi çok çıkmaya" başladığında farklı bir strateji izleyen yöneticiler yalnız yaşadığı ve çocuğu olan Çelik'i evine çok uzan olan Yenikapı şantiyesine sürdü. "Gidemeyeceğimi" düşündüler diyen Çelik, şöyle devam etti: "Çocuğun var, ne yapacaksın, nasıl gideceksin oraya dediler. Ben de bunun benim sorunum olduğunu söyledim. Yenikapı şantiyesinde sendika süreci başladı. DİSK geldi."

'BURAYA TÜRK-İŞ GELECEK' TEHDİDİ
Sendikal faaliyetlerinin ardından yönetimin baskılarının artığını kaydeden Çelik, "Sendika çalışması yürütüyorduk. Sendikanın örgütlenmesini engellemek için de 'kelle' almaları lazımdı. Ben ve Atilla olduk. Zaten ben işten çıkarılan ilk beş kişinin içindeyim. Bizi çıkardıktan sonra da, 'bakın onlar sendikaya üyeydi, burada da sendika çalışması yürütmeye çalıştılar. Ama işten çıkardık. Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Burada DİSK'i istemiyoruz. Ağaç AŞ. yönetimi Türk-İş'i istiyor' gibi tehditlerde bulunmuşlar" sözleriyle sendikal çalışmaya yönelik saldırıları aktardı.

'E-DEVLET ŞİFRELERİNİ ALIP DİSK ÜYELİĞİNİ DÜŞÜRDÜLER'
Bazı işçilerin işsiz kalmak korkusuyla BTO-SEN'den istifa ettiğini kaydeden Çelik, "Bırakmayanların da e-devlet şifrelerini zorla alıp otomatik çıkış yaptılar. Ama işçiler DİSK'i istiyor ve tabi hakkını" dedi.

Ağaç AŞ. yöneticilerinin işçileri CHP'nin işe soktuğu iddiasıyla kin duyduğuna dikkat çeken Çelik, "Bunlar buraya CHP sayesinde geldi diyorlar. Alakası yok bizim işe başlamamızda hiçbir partinin katkısı olmadı. İBB Kariyer'den başvuru yaptık ve öyle başladık işe" diye konuştu.

'KADIN İSTİHDAMINI KADIN İŞÇİLERİ ÇIKARARAK MI ARTIRIYORLAR'
Ağaç AŞ'nin kadın istihdamını artırdığına yönelik sık sık reklam yaptığını hatırlatan Çelik, "Kadınları yol kenarında çalıştırıyorlar. Korna çalanı mı ararsınız başka şeyi mi... Lavabo ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor kadın işçiler. Şantiyelere su alınıyor mesela onları sahadaki çalışanlara yollamamız yasak. Çünkü o sular şantiyeye, şeflere alınmış, işçilerle paylaşılmayacakmış. Kadın istihdamını artırıyoruz diyorlar, ama bana tek başına bir çocuk annesi olduğum, işe ihtiyacım olduğu için baskı yaptılar. Sesimi çıkarınca da işten attılar. Bu nasıl kadın istihdamını artırmak. Ha bire kadın işçi alıyoruz diyorlar, ama ha bire de kadın işçi çıkarıyorlar" vurgusu yaptı.

Sendikası BTO-SEN'e çok güvendiğinin altını çizen Emek Çelik, "Sendikamız bugüne kadar hep yanımızdaydı, bizimle hareket etti. Biz de sendikamızla hareket edeceğiz" dedi. "Durmayacağız, yolumuza devam edeceğiz" diyen Çelik, şu çağrıyı yaptı: "İşçilerden tek isteğim korkmasınlar. Çünkü korkarsak, onlara istediklerini verirsek mücadelemizi kazanamayacağız. Ben işten çıkarıldım çok zor zamanlar yaşadım ama ölmedim yaşıyorum. Hiçbir işçi korkmasın. Sendikamız arkamızda. DİSK Ağaç AŞ'de kalacak. Çünkü BTO-SEN işçinin ve emekçinin hakkını savunan bir sendika."