23 Eylül 2024 Pazartesi

İşten atılan SML Etiket işçileri fabrika önünde eylem yaptı

İstanbul Haramidere'de bulunan SML Etiket fabrikasında sendikalaştıkları için önce ücretsiz izne çıkarılan, ardından işten atılan işçiler basın açıklaması yaptı, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul Haramidere'de bulunan SML Etiket fabrikasında sendikalaştıkları için önce ücretsiz izne çıkarılan, ardından işten atılan işçiler basın açıklaması yaptı.

DEV TEKSTİL temsilcisi fabrika önünde yaptığı konuşma ile SML patronuna seslenerek "Arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Arkadaşlarımızı işsiz bırakanlardan hesap soracağız. Pandemi koşullarında iş yok bahanesiyle kısa çalışma ödeneğine, açlık koşullarına mahkûm bıraktınız. Bizler insanca yaşama yetecek ücret alana kadar, haklı ve onurlu mücadelemizi sonuna sürdüreceğiz" dedi.

Ardından DEV TEKSTİL üyesi bir işçi basın açıklamasını okudu. Açıklamada, iktidar ve sermaye sınıfının pandemi ve krizin işçi-emekçilere fatura edildiği ve çalışma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığı belirtildi. SML Etiket'teki hukuksuzluklara değinilen açıklamada "SML'de 20 yıllık işçiler de dahil olmak üzere tüm işçiler düşük ücretler alıyor. Yapılan haksızlıklara hukuksuzluklara ses çıkartan işçilere müdürler ve ustalar tarafından mobbing uygulanıyor. Ve baskı altına alınıyor. SML Etiket dünyaca ünlü tekstil firmaları olan H&M, Zara, Decathlon, Mango, BROSS ve Superdry gibi firmalara üretim yapıyor. Her fırsatta 'dünyaca ünlü markalara üretim yapıyoruz', 'kurumsal firmayız' demekten geri durmayan SML yönetimi, bu kavramları azgın sömürü dayatmalarını perdelemenin bir aracı olarak kullanıyor. İşçi hakları, yasalar, uluslararası anlaşmalar vb. bu fabrikada kâğıt üzerinde kalmış durumda" denildi.

Açıklamanın devamında SML yönetiminin sendikalaşma hakkına işten atma saldırısıyla yanıt vermesinin yeni olmadığı ifade edilerek, daralmaya gidildiği bahanesiyle 28 Ocak'ta 22 kişinin işten çıkartıldığı belirtildi.

"Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak, sendika düşmanlığına, keyfi işten atmalara ve taşeron çalıştırmaya karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu haksızlığa sessiz kalmayacağız. Bu suça ortak olan herkesten hesap soracağız. Her türlü yasadışı uygulamayı ve saldırıyı devreye sokan SML yönetimi, taleplerimizi karşılayana kadar fiili ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz" denilen açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

🔹İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın,
🔸Sendikal örgütlenmeye dönük baskılar son bulsun,
🔹Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın,
🔸Baskı ve mobbing son bulsun,
🔹Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret,
🔸Kısa çalışma, ücretsiz izin gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun!

DEV TEKSTİL üyesi Seçil Arı ise "SML yönetimi hiçbir gerekçe göstermeden 22 arkadaşımızı kapı önüne koymuştur. Sendikaya üye olabilirsiniz dediler ancak bugün işten çıkartıldık. Biz istiyoruz ki taşeron işçiler de kadroya alınsın. Salgın koşullarında çalışmak zorunda bırakıldık. Günde 2 adet maske vererek önlem aldıklarını iddia ettiler. Biz boyun eğdikçe her türlü baskıyı yapacaklar. Biz bu onur ve emek mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz" diyerek birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.